Hlavní obsah

V 83 letech zavinila nehodu, zaplatí sedm milionů

Řidičák má Vlasta Feiferlíková (85) od roku 1958 a až do předloňského léta s ní policisté řešili jen dva banální přestupky. V červenci 2019 ale svou neopatrností způsobila dopravní nehodu, při které přišla o nohu 46letá žena.

Foto: HZS

Tak vypadalo po nehodě auto, jehož řidička přišla o nohu.

Článek

Krajský soud v Plzni definitivně rozhodl, že za ublížení na zdraví z nedbalosti musí seniorka kromě dvouleté podmínky a čtyřletého zákazu řízení zaplatit poškozené sedm milionů korun jako nemajetkovou újmu. Jedná se o jedno z nejvyšších odškodnění, které soud za zranění při nehodě přiznal.

Řidič na Chrudimsku posunul konstrukci mostu

Krimi

„Obžalovaná sice není řidičkou, která by opakovaně a závažným způsobem porušovala předpisy, ale v tomto případě šlo o selhání s fatálním následkem,“ uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

Po srážce nezastavila

Podle něj je namístě i uložený zákaz řízení. Karambol, do kterého se připletla tři vozidla, se stal nedaleko Zruče na Plzeňsku. Feiferlíková tehdy jela z chaty domů do Plzně. Podle obžaloby vjela do protisměru, kde jela fabie. Její řidič ve snaze odvrátit čelní střet strhl řízení a narazil do svodidel.

Od nich se auto odrazilo zpět na vozovku a následoval čelní střet s nissanem, který jel za autem obžalované. Těžce zraněnou řidičku nissanu záchranáři převezli do nemocnice, kde jí lékaři museli amputovat nohu.

Migranti si vybrali špatný den. Do Česka se vydali během policejního cvičení

Krimi

Feiferlíková u soudu vinu popírala. Její právní zástupce projevil lítost nad následky nehody, ale snažil se senát přesvědčit, že nebylo jasně prokázáno, že řidič fabie strhl řízení, aby se vyhnul vozidlu obžalované. „Mohl se třeba něčeho leknout,“ nastínil advokát další variantu. Jeho ­klientka totiž vehementně tvrdila, že do protisměru v žádném případě nevybočila.

„Je pravda, že jsem nejela úplně při pravé straně, protože jsem se bála, aby se se mnou neutrhla krajnice a neskončila jsem v pangejtu,“ uvedla obžalovaná. Podle svých slov se držela více ke středu s tím, že protijedoucí auto muselo jet taky stejně jako ona blízko středu.

Muž maskoval kradené auto za taxi. Byly v něm cizí SPZ a drogy

Krimi

„Slyšela jsem, jak o sebe malinko škrtla zpětná zrcátka. Nevěnovala jsem tomu pozornost a jela dál s tím, že se nic nestalo. Kdybych viděla, k čemu došlo, rozhodně bych zastavila. Jako bývalá zdravotní sestra jsem celý život lidem pomáhala,“ dodala dále seniorka, pro kterou si po nehodě přijeli policisté. „Jela jsem s nimi na místo a tam teprve viděla tu spoušť,“ doplnila Feiferlíková.

Podle závěru soudu ale verzi obhajoby vyvracejí jednak svědci, ale také znalec. „Ten jednoznačně vyloučil nehodový děj tak, jak ho popsala obžalovaná. Soud neměl sebemenších pochyb o tom, že svědci mluví pravdu,“ řekl předseda senátu.

Čtrnáctiletý chlapec v Unhošti zemřel, zřejmě se zastřelil

Krimi

Soud se opíral především o výpověď řidiče fabie. Ten uvedl, že když vyjel ze zatáčky, viděl auto v protisměru. Snažil se stočit volant doprava, ale už nedokázal zabránit střetu levými zpětnými zrcátky. „Pak jsem narazil do začínajících svodidel a byl odhozen do protisměru, kde následoval čelní střet s dalším autem,“ řekl svědek.

Podle právníka Roberta Kašeho může odsouzená požádat pojišťovnu, aby část soudem uložené částky vyplatila poškozené v rámci povinného ručení. „Bude záležet, jak má nastaveny podmínky v pojistné smlouvě. Pokud by náhrada škody zůstala na obžalované a ta by částku do své smrti nesplatila, přešel by dluh do dědického řízení,“ vysvětlil Kaše.

Reklama

Výběr článků

Načítám