Hlavní obsah

Ukradené cenné sochy od Kodeta a Brože sešrotovali ve sběrně

Karviná

Policii se podařilo objasnit krádeže dvou uměleckých děl z Karviné, ke kterým došlo v květnu. Obviněno bylo postupně šest lidí, kteří sochy ukradli a odvezli, případně zorganizovali jejich prodej do sběrny. Bohužel obě díla jsou již nenávratně zničena.

Zaměstnanec sběrny rozřezává sochy ukradené v KarvinéVideo: Policie ČR

 
Článek

Jako první zloději ukradli v areálu Lázní Darkov bronzovou sochu dívky o váze 180 kilogramů. Socha zde předtím stála více než šedesát let.

Umělecké dílo akademického sochaře Jana Kodeta v hodnotě asi 800 tisíc korun ukradl podle policie 46letý muž. Spolu se svým známým ji odvezl dalšímu spolupachateli a nechal si za ni zaplatit čtyři tisíce. Překupník následně sochu odvezl do sběrny na území Olomouckého kraje, kde za ni utržil 27 tisíc korun.

V Karviné zmizely dvě vzácné sochy

Krimi

Na krádeži druhé sochy se zmíněný 46letý muž podílel ještě s dalšími osobami, se kterými ji pak odvezl stejnému překupníkovi.

Autorem druhé ukradené sochy s názvem Bojovník, která vážila 460 kilo, byl Jaroslav Brož. „Za dílo, jehož cena byla odhadnuta na více než milion korun, měli obdržet okolo 100 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Daniela Vlčková.

Foto: Policie ČR

Ukradené sochy z Karviné

Ve sběrně byly bohužel obě sochy rozřezány a sešrotovány. „Šest mužů, kteří se přímo podíleli na krádeži soch, případně zorganizovali jejich prodej, kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu krádeže. Jednomu z nich, jelikož se měl podílet pouze na krádeži první sochy, hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let. Ostatním v případě odsouzení hrozí trest od dvou do osmi let,“ dodala mluvčí.

Ze spáchání zločinu legalizace výnosu z trestné činnosti byla dále obviněna jedna fyzická a jedna právnická osoba, tedy firma, která provozuje sběrnu.

„Vzhledem ke způsobené škodě také v tomto případě hrozí relativně vysoký trest, a to odnětí svobody od tří do osmi let nebo propadnutí majetku,“ dodala Viačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám