Hlavní obsah

Ukopnu vám hlavy, vyhrožoval hostinský kontrolorům EET. Potrestán nebude

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Majitel restaurace Hájovna ve Kdyni na Domažlicku Miloš Sivák nebude potrestán za výhrůžky vůči dvěma pracovníkům finančního úřadu, kteří do jeho podniku přišli v srpnu 2017 zkontrolovat dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb.

Foto: Novinky

Účtenka z EET

Článek

Sedmapadesátiletému podnikateli původně uložil domažlický soud za spáchání přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu pokutu pět tisíc korun. Krajský soud v Plzni ale v odvolacím řízení Siváka nyní obžaloby zprostil.

„Jeho chování nebylo až tak společensky škodlivé, aby mohlo být posouzeno jako trestný čin,“ odůvodnil krajský soud osvobozující verdikt.

Z 500 kolonek zůstaly čtyři. Ministerstvo financí formulář na EET razantně zkrátilo

Domácí

Sivák během kontroly nejprve na úředníky vyjel, že ho otravují, a nadával jim, že jsou komunističtí estébáci, kteří by zasloužili nakopat zadek. Později začal mlátit do stolu a křičel, že jim ukopne hlavy a že je zastřelí. Jeho chování tehdy ve dvojici kontrolorů, muži a ženě, vyvolalo strach a obavy o své zdraví.

„Za pětadvacetileté působení u státní správy jsem se s podobnou agresí nesetkal,“ uvedl před soudem kontrolor Vladimír V. Jeho kolegyně pak doplnila, že měla strach z toho, co jim hostinský provede.

Nechá se snadno rozčílit, pokud má pocit, že došlo k nějakému bezpráví
manželka obžalovaného

Spor vygradoval v okamžiku, kdy kontroloři chtěli po Sivákovi účtenku za dva nápoje. „Zrovna mi došla v tiskárně páska, tak jsem vydal doklad o chvilku později, než jsem přijal peníze. Za to mně dali pokutu 20 tisíc korun. Cítil jsem to jako nespravedlnost,“ hájil se Sivák.

Zastání našel i u své manželky. „Nechá se snadno rozčílit, pokud má pocit, že došlo k nějakému bezpráví. Ta situace pro něj byla tehdy náročná na to, aby si dokázal udržet chladnou hlavu,“ vypověděla žena před soudem.

Schillerová měla v pražské tržnici SAPA konferenci k EET

Ekonomika

Pomohla mu bezúhonnost

Z osvobozujícího rozsudku vyplývá, že o výhrůžkách Siváka na adresu kontrolorů není pochyb. „Je ale třeba zohlednit dosavadní bezúhonnost obžalovaného a také to, že mu nic nepřitěžuje. Naopak je zapotřebí vzít v potaz pozdní trestní oznámení z finančního úřadu, což se stalo až ve chvíli, kdy se obžalovaný nechtěl spokojit s výsledky správního řízení,“ stojí v rozsudku.

Soud dále upozornil na to, že jednání obžalovaného by bylo možné posoudit jako přestupek, ale s ohledem na to, že od spáchání deliktu uplynula doba delší než rok, je už promlčen. Naopak státní zástupkyně požadovala pro Siváka daleko vyšší trest, a to šestiměsíční vězení s dlouhou zkušební dobou, nebo pokutu alespoň 15 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám