Hlavní obsah

U domu hejtmana Vondráka někdo vztyčil šibenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Šibenici s oprátkou a nápisem Vlastizrádce postavil někdo v sobotu večer před domem moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Případem se bude zabývat policie.

Foto: Twitter Ivo Vondráka

Kdo postavil šibenici před domem hejtmana Ivo Vondráka, bude šetřit policie.

Článek

„Až nám to bude oznámeno, budeme se tím zabývat a budeme zjišťovat, jestli se jedná o trestný čin nebo přestupek,“ řekla Právu policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

„Večer na nás zazvonila sousedka, že to máme před domem, před plotem. Tak jsem to vyfotil, sundal a ve čtvrtek to předám policii, která za mnou přijede i kvůli jiným výhrůžkám,“ popsal Právu Vondrák s tím, že podle sousedů měl autor šibenice přijet před dům autem.

Zdravé fórum se distancovalo

Informaci o výhrůžce i s fotografií šibenice zveřejnil Vondrák na Twitteru. Sdělení dopl­nil komentářem: „Pozdrav od zdraveforum.cz. Postup už je tradiční, předávám na PČR. Co taky jiného.“

Na to zareagoval jeden ze zástupců občanské platformy Zdravé fórum Jan Tománek. „Skutečně nevím, kde jste podobnou fotografii vzal, ale Zdravé fórum s tím nemá samozřejmě nic společného. Žádám vás o okamžité odstranění nebo doložení svého osočení vůči Zdravému fóru. Předáno našim právníkům,“ napsal pod hejtmanův příspěvek na Twitteru.

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Krimi

Podle Vondráka nejsou obdobné výhrůžky bohužel výjimečné. „Stupňuje se to, stoupá to úměrně situaci, která se týká covidu. Dochází tady k rozpolcenosti antivaxeři versus ostatní, opatření versus neopatření,“ uvedl.

„Podle mě to (šibenice před domem) má návaznost na projednávání pandemického zákona, který se bude projednávat v úterý ve Sněmovně. Paradoxní na tom je, že já s tím návrhem v této podobě úplně nesouhlasím,“ upozornil moravskoslezský hejtman.

Poslanci vládních stran dostali falešné SMS zprávy, aby nastoupili do karantény

Domácí

Skutečnou výhrůžku v tom nevidí

O tom, že by požádal o ochranu, ale neuvažuje. „Je to nepříjemné, vnímám to však spíše jako nevkusnou či nevhodnou formu protestu než skutečnou výhrůžku. Ale samozřejmě to nepodceňuji,“ poukázal.

Vondrák má za to, že k takovým útokům dochází kvůli špatnému systému, který nevnímá tyto věci dostatečně vážně. „Což posiluje ty, co to dělají, v tom, že to mohou dělat beztrestně. Mám pocit, že stát nereaguje dostatečně důrazně,“ prohlásil Vondrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám