Hlavní obsah

Týrala svých pět dětí, vyvázla s podmínkou

Právo, Petr Kozelka

Místo hraní výhrůžky, místo objetí vulgarity, místo lásky flaška levného alkoholu. Tak vypadala „péče“ matky pěti dětí o její potomky. Všechno vyvrcholilo tím, když jedno z dětí brutálně napadla. Sourozenci poté skončili v péči dětského centra, sama matka usedla na lavici obžalovaných. Soud ji potrestal za týrání a ohrožování výchovy dětí třemi roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trudné dětství zažívaly děti minimálně od roku 2017 do poloviny roku 2018 v jednom z brněnských bytů. Oblíbená matčina kratochvíle spočívala v objímání lahve s alkoholem, což s sebou poté neslo klasické opilecké trable – problémy s koordinací pohybů a pak pád do hlubokého spánku. Že děti v tu dobu potřebovaly péči, to matku nezajímalo.

Matka týrala malého syna, pomoc si našel sám

Krimi

O nejmladšího člena rodiny teprve v kojeneckém věku se tak museli starat starší sourozenci, které ještě matka vysílala na nákup alkoholu. „Před dětmi vulgárně hovořila a vyhrožovala jim umístěním do dětského domova. Při opakovaných konfliktech s druhem mezi nimi docházelo k fyzickému násilí a nejméně v jednom případě druhovi vyhrožovala také nožem, opakovaně mu posílala demonstrativní fotografie, že stojí v okně a spáchá sebevraždu skokem z něj,“ popsal realitu všedního dne soudce brněnského městského soudu Petr Schlagmann.

Agrese bez důvodu

Matka děti bila vařečkou i rukou a vše vyvrcholilo tím, že jednoho ze synů napadla údery pěstí do obličeje, do zad, škrtila ho a strčila mu prsty hluboko do nosu a úst, až chlapci tekla krev. „Takto jednala, aniž by jí k tomu dítě poskytlo jakýkoliv důvod. Všemu byly přítomny i ostatní děti, které to sledovaly s mimořádným strachem,“ upozornil soudce Schlagmann.

Babička Valerii bila do krve a svazovala, soud potvrdil osm let vězení

Krimi

Matčino chování na dětských duších zanechalo hluboké šrámy. „Její jednání bylo natolik dlouhodobé a intenzivní, že negativně ovlivnilo jejich vývoj, kdy všechny starší děti mají velmi posunuté hranice vnímání agresivity a sexuality, jako normální označují chování společensky nepřípustné,“ dodal soudce.

Nejhůř odnesli chování matky dva synové, kteří trpí opožděným psychickým vývojem, mají problémy s agresí a citovou labilitou. Právě jim by matka měla podle rozsudku zaplatit po 25 tisících korunách jako náhradu nemajetkové újmy. Kromě podmínky soud ještě ženě zakázal pít alkohol nebo brát drogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám