Hlavní obsah

Tragický pád mostu ve Vilémově znovu před soudem

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Okresní soud v Havlíčkově Brodě v úterý začal znovu projednávat pět let starou kauzu pádu mostu ve Vilémově. Hlavní líčení zahájilo výslechem obžalovaných, kterých je oproti minulosti o jednoho méně. Stále jsou stejně přesvědčeni o svojí nevině: před soudem má podle nich stát někdo úplně jiný.

Foto: Jana Pechová, Právo

Zřícený most ve Vilémově

Článek

Most ve Vilémově spadl 4. září 2014, v závalu zemřeli čtyři dělníci a dva další byli zraněni. Před soudem stálo vloni deset lidí: několik stavbyvedoucích, technický dozor, koordinátoři bezpečnosti práce, manažer firmy i zástupkyně investora.

Soudkyně Hana Doubková tehdy poslala na čtyři roky do vězení jediného člověka – stavbyvedoucího Josefa Spoura. Letos v srpnu však Krajský soud v Pardubicích nepravomocný rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání. Obžalovaných se ale před senát havlíčkobrodského soudu vrátilo jen devět: koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková totiž už byla za pochybení postihnuta ve správním řízení.

Soud zrušil verdikt v kauze pádu mostu ve Vilémově

Krimi

Výslech obžalovaných se opět točil hlavně kolem postupu a koordinace prací.

„Firma obdrží projekt. Většina z nás není schopna odhalit jeho chyby, kontrola projektu je věcí stavebního úřadu. Naším úkolem je stavět podle projektu. Já nejsem odborníkem na klenby, musím věřit projektantovi,“ sdělil ve velmi výrazném vystoupení soudkyni Haně Doubkové stavbyvedoucí firmy Strabag, která prováděla práce na silnici, Roman Bednařík.

Na otázky neodpovídal

Zastal se v něm i kolegy Josefa Spoura, stavbyvedoucího firmy Bögl a Krýsl, který zodpovídal za vyztužování klenby a v prvním hlavním líčení byl jediným odsouzeným. „Z naší strany jsme postupovali přesně podle zadání,“ řekl. Projektanti mezi obžalovanými nejsou.

Za pád mostu ve Vilémově dostal stavbyvedoucí čtyři roky, ostatní soud zprostil obžaloby

Krimi

Spouru soudkyně vloni odsoudila za to, že nechal dělníky dál pracovat pod mostem, i když byl upozorňován, že se podpěry klenby kývou. To bylo tentokrát podstatnou částí jeho výslechu před soudem: Spour přitom odmítl, že by o nějakých takových problémech od předáků věděl, a navíc upozornil, že kdyby začala klenba klesat, stojky by spíše zatížila než uvolnila. Podle něj je běžné, že se dřevěné spojky doklínovávají.

V okamžiku, kdy se do věci s otázkami vložila státní zástupkyně Zdeňka Tománková a zajímala se o okolnosti stavby podpěr, využil Spour práva nevypovídat.

Hlavní líčení je naplánováno i na středu a čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám