Hlavní obsah

Trafikanta chladnokrevně střelil do hlavy, soud mu potvrdil 16,5 roku

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek poslal na 16,5 roku do vězení pětapadesátiletého Jana Hlaváče za vraždu trafikanta v Jihlavě. Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se obžalovaný odvolal. Muž podle verdiktu střelil prodavače zezadu do hlavy, oběť zemřela na místě. Hlaváč svou vinu popíral, podle odvolacího soudu však není o jeho vině pochyb.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Hlaváče poslal soud za vraždu na šestnáct a půl roku do vězení.

Článek

„Trest v dolní polovině zákonné trestní sazby nelze považovat za nepřiměřený,” uvedl předseda senátu Jaroslav Holubec. „Krajský soud správně dospěl k závěru, že obžalovaný úmyslně, ze zištných důvodů usmrtil poškozeného zákeřnou střelou zezadu do hlavy nelegálně drženou braní,” doplnil soudce.

Hlaváč ve čtvrtek před soudem tvrdil, že se vraždy nedopustil a pro jeho vinu prý není dostatek důkazů. „Důkazy jsou slabé a nepřímé. Nebyla nalezena zbraň, není žádný přímý svědek, který by obžalovaného usvědčoval, nenašly se ani věrohodné biologické stopy,” uvedla jeho obhájkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po podezřelém muži v případu vraždy v JihlavěVideo: Policie ČR

Žalobkyně však byla jiného názoru. „Centrum Jihlavy je sice kamerami prošpikované, uvnitř prodejny kamerový systém nebyl. V bezprostředním okolí prodejny byl však obžalovaný zachycen," uvedla státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková.

Ukrýval se v Brně

O vině muže nepochyboval ani soud. Poukázal na to, že v době vraždy byl Hlaváč zcela bez prostředků a přespával na ulici. Přesto si objednal zboží, na které neměl peníze.

Vražda se odehrála loni 13. března v jihlavské Dvořákově ulici. Hlaváč si u trafikanta objednal elektronickou cigaretu za zhruba 5000 korun. Na zboží ale neměl peníze. Do prodejny s tabákovými výrobky přišel s různými výmluvami ten den opakovaně. Při poslední návštěvě na prodavače vytáhl nelegálně drženou zbraň a střelil jej zezadu do hlavy. Prodavač utrpěl rozsáhlá poranění hlavy a během několika vteřin na místě zemřel.

Z prodejny si poté odnesl nejen elektronickou cigaretu, ale i tržbu 9000 korun. Hlaváč pak z Jihlavy odcestoval do Brna. Zcela změnil svůj vzhled, patrně ve snaze uniknout policii. Kriminalisté jej po několika dnech vypátrali v jedné z brněnských ubytoven. Policie u něj následně našla odcizené věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám