Hlavní obsah

Svého otce v kotelně ubodal, soud mu potvrdil 10 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu vlastního otce si Tomáš Víšek (34) odsedí deset let ve vězení. Definitivně o tom v úterý rozhodl pražský vrchní soud, když zamítl Víškovo odvolání proti zářijovému verdiktu Krajského soudu v Praze. Víšek se v odvolání marně snažil o snížení trestu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Tomáše Víška k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Krajský soud Víškovi, kterému hrozil až dvacetiletý pobyt za mřížemi, už tak uložil trest na spodní hranici trestní sazby. Odvolací soud pak návrh obhajoby na mimořádné snížení trestu pod hranici sazby zamítl.

„Trest byl uložen na samé spodní hranici zákonné trestní sazby. Přitěžující okolností mimo jiné byl fakt, že trestný čin byl spáchán na rodinném příslušníku, a i když přihlédneme ke všem těm skutečnostem a argumentům, které uvádí pan obžalovaný, respektive jeho obhájce v odvolání, pak nemůžeme takovou brutální vraždu omluvit a přistoupit k mimořádnému snížení trestu,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Otce měl ubodat v kotelně, může dostat až dvacet let

Krimi

Víšek ubodal svého otce před rokem v kotelně jeho domu na Příbramsku. Předtím se muži pohádali ohledně přitápění v kotli. Hádka rychle přerostla ve fyzický konflikt. „To už jsme se přibližovali k sobě, došlo k nějakému chycení,“ uvedl Víšek v červenci u soudu. „Dál už si nevybavuji, jak to bylo, najednou jsem měl v ruce nůž,“ dodal.

Svému o šestadvacet let staršímu otci zasadil nejméně osm ran zezadu a čtyři zepředu do oblasti hrudníku. Podle znalců byl útok likvidační a muž neměl v podstatě žádnou šanci se nějakým způsobem ubránit.

Za ubodání otce v kotelně dostal syn 10 let

Krimi

Víšek vinu nijak zvlášť nepopíral, tvrdil ale, že k ho činu vedl řetězec „stresových situací“, jak to nazval u hlavního líčení. Zejména rozvod rodičů pro něj byl citelnou ranou. Poté, co se kvůli ztrátě práce v Praze musel přestěhovat zpět domů, bylo pro něj velmi těžké v domácnosti spolu s otcem žít.

„Postupné útoky od táty, pedantské výtky kvůli hloupostem vyústily v tragédii,“ prohlásil v úterý před soudem muž. „Nechápu, jak se to mohlo stát, přišlo to úplně zničehonic, tak náhle. Hrozně mě to mrzí, chtěl bych se omluvit všem, známým, kamarádům, rodině hlavně,“ uzavřel Víšek závěrečnou řeč. Už v létě během hlavního líčení uvedl, že se s otcem dalo vycházet, ale všechno muselo být podle něj.

Víšek také podle rozhodnutí soudů musí podstoupit psychiatrické léčení ambulantní formou. Pozůstalým má zaplatit 700 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám