Hlavní obsah

Soudkyně chce v případu Kramného nový posudek, jednání odročila

Právo, Novinky, ok, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudního stání s Petrem Kramným (37), který je obžalovaný z vraždy své manželky a dcery. Sedmnáctý den u Krajského soudu v Ostravě soudkyně přečetla znalecký posudek z oblasti elektrotechniky. Následně po poradě se senátem jednání odročila na prosinec kvůli vypracování revizního znaleckého pusudku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Petr Kramný ve čtvrtek u soudu

Článek

9:37 - Soudkyně dále uvádí, že revizní znalecký posudek bude zpracován za několik týdnů. Hlavní líčení bylo odročeno na 17. až 18. prosince.

9:35 - „Je třeba přezkoumat závěry předložené ve znaleckém posudku vzhledem k tomu, že znalci Matlach a Fargaš, kteří předložili nový posudek, setrvávají na svých stanoviscích přes argumentaci znalců, kteří na původních posudcích trvají,“ řekla Gilová.

Vysvětlila, že soud má zájem o co nejdůkladnější posouzení celé události. „Pak budou všechny důkazy hodnoceny souhrnně.“ 

9:34 - Soud vyhlašuje usnesení. „Za účelem vypracování revizního znaleckého posudku z oboru lékařství znaleckým ústavem se hlavní líčení odročuje.“

9:32 - Soudkyně po krátké poradě se členy trestního senátu prohlašuje, že tento opakovaný návrh se zamítá. „Nic se nezměnilo na tom, že tento lékař se opakovaně vyjádřil v posudku, který byl u soudu proveden, podal výpověď v Egyptě a z jeho výpovědi vychází zpráva justičního orgánu, který soud považuje za zcela dostatečnou ve vztahu k šetřené události,“ řekla soudkyně.

9:30 - Soudkyně se ptá, zda jsou další návrhy na doplnění dokazování. Státní zástupce žádné návrhy nemá. Obhajoba přednáší návrh na výslech ředitele Ústavu soudního lékařství z Egypta. „Soud se měl aspoň pokusit jej předvolat.“

9:25 - Znalec se v posudku vyjádřil v obecné rovině k několika detailům, například otázce, jaké následky by měl zásah elektrickým proudem v hotelovém pokoji v závislosti na různých podmínkách - například jak ho mohl ovlivnit způsobu provedení elektroinstalace nebo třeba v závislosti na tom, zda byla lidská položka vlhká či zrohovatělá.

9:15 - Soudkyně Renata Gilová přivítala účastníky řízení a zahájila soud čtením doplňku znaleckého posudku, který zpracoval znalec z oboru elektronika a elektrotechnika Jiří Stanislav Kalivoda. Znalec se vyjádřil k otázce průrazu elektrického proudu do lidského těla a k některým detailům, které zazněly v jiných posudcích.

Ve čtvrtek vypovídal znalec obhajoby, který zpochybnil tvrzení, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle něj se nabízejí i jiné varianty. Odpoledne vypovídal jeho kolega o posmrtných skvrnách na tělech obětí. Veřejnost v září šokovala delegátka cestovní kanceláře, která sdělila, že jako první ohledávala těla Kramných. Požádal ji o to egyptský policista, protože byl ramadán.

Celý soudní maratón odstartoval 29. června výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Během následujících dvou týdnů vypovídala rodina obžalovaných i poškozených nebo také znalci z oboru lékařství, kteří potvrdili, že oběti zemřely působením elektrického proudu, a zároveň vyvrátili tvrzení o otravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám