Hlavní obsah

V korupční kauze Vidkun padly podmíněné tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci po téměř roce a půl vynesl rozsudky v kauze Vidkun, v níž šlo podle obžaloby o odkrytí korupčních vztahů mezi policisty, podnikateli a veřejnými činiteli v Olomouci. Podmíněné tresty dostali bývalý policista Karel Kadlec, podnikatel Ivan Kyselý a olomoucký exhejtman Jiří Rozbořil. Naopak tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje soud zprostil obžaloby.

Obžalovaní u souduVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Podnikatel Kyselý dostal trest 18 měsíců s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 2,1 milionu korun. Kadlec dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitý trest 144 000 korun. Žalobce mu navrhoval pětiletý trest vězení. Rozbořilovi soud uložil dva roky s tříletým podmíněným odkladem, zaplatit musí 180 000 korun.

Obžaloby soud zprostil Radka Petrůje (49), bývalého šéfa krajské hospodářské kriminálky, který se měl podle žalobce dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. „Nebylo prokázáno, že by jednal nezákonně,“ uvedl k tomu předseda senátu Martin Lýsek.

Rozsudek není pravomocný, Kadlec si ponechal lhůtu pro odvolání, Kyselý a Rozbořil se pátečního jednání neúčastnili, žalobce se na místě odvolal proti zprošťujícímu výroku u Petrůje.

Žalobce v kauze Vidkun navrhl podmíněné tresty a pět let pro Kadlece

Krimi

Kauzu Vidkun odstartovala 13. října 2015 policejní razie na několika místech v Olomouci. Policie dělala domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra, místopředsedy ODS a Sněmovny Ivana Langera, který už dříve novinářům řekl, že celá kauza je podle něj postavená na lžích a výmyslech.

V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn nebyl. Figuroval v něm jako svědek. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Foto: Petr Marek, Právo

Karel Kadlec u olomouckého krajského soudu.

Kadlec měl podle obžaloby, založené zejména na odposleších, Kyselému, blízkému příteli Langera, pravidelně a účelově poskytovat informace z devíti trestních řízení, přičemž informace o nich údajně získával mimo jiné i od svého podřízeného Petrůje. Kyselý podle žalobce informace od Kadlece využil k posílení svého vlivu, případně je předal dalším vlivným lidem.

Exšéf kriminálky odmítl, že by v kauze Vidkun vynášel informace ze spisů

Krimi

Kyselý Kadlecovi podle žalobce přímo dával instrukce, jak při šetření kauz postupovat. „Výsledkem bylo maření řádného a nestranného odhalování trestné činnosti, a to po dobu minimálně jednoho roku,“ zdůraznil státní zástupce. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, jezdeckého závodiště v olomoucké městské části Lazce, ale i o kauzu Tesco SW a další, které měly zůstat utajeny. Všichni čtyři obžalovaní od počátku svou vinu popírali.

Kadlec označil kauzu za vykonstruovanou. „Žádné zákony, předpisy, paragrafy jsem neporušil. Žádné služební informace jsem nepoužil k svému prospěchu ani k prospěchu nikoho jiného. Nepřijal jsem ani žádný úplatek, o tom nemůže být ani řeč. K své práci jsem přistupoval nestranně s cílem padni komu padni,“ prohlásil u soudu Kadlec.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Rozbořil (vpravo), Radek Petrůj (třetí zprava) a Karel Kadlec (pátý zprava) u olomouckého krajského soudu.

Se spoluobžalovanými prý mluvil právě proto, a platí to podle něj o všech devíti kauzách, že toho o nich hodně věděli. „Na tom není nic nelegálního, počítají s tím i interní předpisy policie a dělá to každý kriminalista,“ tvrdil Kadlec.

Údajně vyzrazené informace podle něj nebyly tajnými informacemi, šlo prý o informace veřejně známé nebo medializované. U soudu se hájil tím, že to byl naopak on, kdo se snažil získat informace, které jako policista potřeboval.

Soud zprostil obžaloby policistu Vokála viněného z vyzrazení razie v kauze Vidkun

Domácí

Obžalobu v plném rozsahu odmítli i Petrůj a Rozbořil. „Informace z trestních řízení jsem Kadlecovi skutečně poskytoval záměrně, stejně jako ostatní kolegové. Bylo to na každodenních poradách,“ uvedl Petrůj a vzápětí popřel, že by to bylo s cílem, jak tvrdil žalobce, aby je Kadlec dál posouval ke Kyselému.

Rozbořil, který měl Kadlecovi nabídnout úplatek v případu stavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích, odmítl, že by tak učinil. „Neměl jsem k tomu důvod. Chtěl jsem jen zjistit, proč vyšetřování okolností kolem jezdeckého areálu trvá tak dlouho. Blokovalo to vyplácení dotací na jiné akce. Čekalo se na vyjádření policie, zda se podvod stal, nebo nestal. Suše jsem mu řekl, že je tam problém a že se to zdržuje,“ okomentoval exhejtman schůzku s Kadlecem, na níž měl v srpnu 2015 úplatek podle obžaloby nabídnout. Kyselý se soudních líčení neúčastnil, omlouval se ze zdravotních důvodů.

Soud v průběhu líčení vyslechl od loňského února přes tři desítky svědků. Kromě Kyselého, jenž nadále podniká v realitách, změnili všichni obžalovaní své profese. Rozbořila stála kauza politickou kariéru.

Šli po nás všichni, řekl exšéf protimafiánského útvaru Šlachta u soudu s Vokálem

Krimi

Kauza Vidkun zasáhla i do nejvyšších pater policie. O místo kvůli ní přišel například šéf GIBS Ivan Bílek či bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach, od policie kvůli kauze odešel i tehdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek.

Vidkunu se týkají i další kauzy, mj. případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který podle obžaloby prozradil razii v kauze podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty. Obvodní soud pro Prahu 5 Vokála nejprve osvobodil, verdikt ale pražský městský soud zrušil, obvodní soud následně expolicistovi uložil třináctiměsíční podmínku a zákaz činnosti u policie na 2,5 roku. I s tímto rozsudkem ale odvolací senát nesouhlasil. Prvoinstanční soud tak loni na podzim vynesl třetí rozsudek, kterým Vokálovi vyměřil stejný trest. Ten ale letos v únoru odvolací soud opět zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám