Hlavní obsah

Soud snížil tresty bratrům, kteří o muže přerazili baseballovou pálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bratrům Josefu (22) a Richardovi (24) Převorovým snížil ve středu pražský vrchní soud tresty za pokus o vraždu. Za brutální zbití muže, o kterého mimo jiné přerazili baseballovou pálku, si místo původních 8,5 roku odsedí Josef Převor sedm a půl roku, jeho bratr pak o rok méně. Verdikt je pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bratři Převorovi u plzeňského soudu

Článek

Krajský soud v Plzni, který nad bratry vynesl rozsudek v květnu, po zvážení všech okolností uložil tresty pod spodní hranicí zákonné trestní sazby, která v tomto případě činí deset až osmnáct let.

O muže zlomili baseballovou pálku. Bratři z Plzeňska dostali 8,5 roku

Krimi

Podle odvolacího soudu to nestačilo. „Jsme toho názoru, že soud prvního stupně ty okolnosti, které svědčí obžalovaným k dobru, nezhodnotil dostatečným způsobem,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Petr Smrž.

Připomněl, že oba bratři se zpočátku na místě činu starali sami o sebe, a pak zjistili, že je tam i poškozený, který je obecně známý svou problémovou povahou. „Od napadení byl jen krůček,“ podotkl Smrž. Podle soudu spor inicioval právě poškozený.

Vinu je třeba rozlišit

„Pan obžalovaný (Josef) má na útoku minimální vinu. I když ta agresivita útoku byla v pozdější fázi značná,“ pokračoval soudce.

Odvolací soud také zohlednil podíl obou bratrů na útoku. Oproti plzeňskému soudu, který uložil bratrům stejné tresty, je vrchní soud odlišil. „Je třeba to diferencovat, že mnohem větší podíl na zranění poškozeného měl Josef Převor, byl to on, kdo měl tu pálku v ruce. Podíl obžalovaného Richarda Převora je nižší, takže máme za to, že v jeho případě by měl být trest mírnější,“ vysvětlil Smrž.

„Nesouhlasím s tím, že jsem odsouzenej za pokus o vraždu. Měl jsem strach o svoji rodinu, svoji dceru. Nevěděl jsem, co dělat, ten člověk (poškozený) je psycho. Já jsem jednal v sebeobraně. Mám druhý dítě na cestě a nehodlám jít sedět za nějakou blbost,“ snažil se marně přesvědčit odvolací soud Josef Převor.

O muže ve Všerubech zlomili baseballovou pálku. Měl jsem strach, tvrdil obžalovaný soudu

Krimi

K incidentu došlo před dvěma lety v květnu ve Všerubech, vznikl kvůli sporu o cenu za spravení auta. Poškozený Michal D. je opravářův kamarád. „S opravářem jsme byli domluveni na částce sedm tisíc, ale pak se do toho vložil Michal D. a říkal, že musíme zaplatit 20 tisíc, jinak už to auto neuvidíme. Začal mi potom vyhrožovat,“ řekl Josef Převor plzeňskému soudu loni na podzim.

Netrvalo dlouho a došlo ke rvačce, bratři tvrdili, že se jen bránili. Podle verdiktu nicméně poškozeného brutálně zbili pěstmi, přerazili o něj baseballovou pálku a i poté, co zůstal ležet bezvládně na zemi, tak ho kopali do hlavy a dupali po obličeji, až mu na něm zůstaly otisky bot.

Napadenému muži se snažil pomoci Pavol K., na kterého obžalovaní poštvali psa bojového plemene se slovy: „Vem si ho!“ Zvíře muže ošklivě pokousalo.

Odsouzení musí také pojišťovně zaplatit přes padesát tisíc jako náhradu škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám