Hlavní obsah

Soud poslal muže na 14 let do vězení za zastřelení souseda. Pomohlo video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci ve čtvrtek potrestal osmačtyřicetiletého Václava Miku za vraždu jeho souseda ve Volfarticích na Českolipsku. Odsedět si má 14 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a rodině zastřeleného musí zaplatit odškodné ve výši 6,2 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, Mika i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na vyjádření.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O deset let mladšího souseda, otce dvou malých dcer, postřelil Mika vloni v září. Po předchozí ostré hádce a výměně názorů na něj pětkrát vystřelil z bezprostřední blízkosti do horní části těla. Ačkoli se další sousedé a po nich i záchranáři pokoušeli o resuscitaci postřeleného, tehdy sedmatřicetiletému muži už nemohli pomoci.

Mika na souseda střílel u brány svého domu, kam soused přišel s kovovým vrtákem v ruce během ostré a vulgární výměny názorů s Mikovou manželkou.

Lupič s nožem vlekl prodavačku k pokladně. Zachránil ji pláč i kolegyně

Krimi

Ta ve čtvrtek u libereckého soudu přihlížela vynesení rozsudku. Soudce Pavel Pachner ji při něm označil za hlavního viníka celé situace, která vedla ke střelbě. Podle něj provedené dokazování a výslechy svědků ukázaly na to, že konfliktními osobami ve sporech sousedů byli právě Mikovi a zejména manželka obžalovaného.

Klíčovým důkazem, který objasnil, co střelbě předcházelo a co Miku jednoznačně usvědčilo, se stal videozáznam, který na mobilní telefon pořídila partnerka oběti. Když zaslechla, jak se její přítel hádá s Mikovou, začala spor natáčet.

„Bez tohoto videozáznamu by panovala obava, zda se v případě počínaní obžalovaného nejednalo o nutnou obranu, protože poškozený držel v ruce kovový vrták. Díky videozáznamu ale víme, že to tak nebylo,“ prohlásil soudce Pavel Pachner.

Za vraždu ženy a znásilnění matky poslal soud expolicistu na 13 let do vězení

Krimi

Mika ve čtvrtek před vynesením rozsudku projevil podivným způsobem lítost nad tím, co se stalo. „Je mi to strašně moc líto. Teď budu trpět celý život,“ pronesl před soudem. Souseda chtěl prý jen vystrašit. „Nikdy nikomu jsem nechtěl ublížit,“ uvedl. Nestřílel by prý, nebýt otevřeného okna v jeho ložnici, odkud viděl, jak se soused hádá s jeho ženou. „Dostal jsem strach o její život. Sáhl jsem po zbrani. Ani jsem nevěděl po jaké. Byl jsem dost opilej, dodnes si to nepamatuji,“ líčil Mika.

Soud ale jeho verzi díky natočenému videu odmítl. „Je zřejmé, že si obžalovaný šel pro zbraň ještě předtím, než začala hádka, která střelbě předcházela,“ uvedl soudce Pachner. Mika byl podle něj sice opilý, ale nemělo to na něj takový vliv. I lékař, který ho po činu vyšetřoval, popsal, že opilost se u Miky dala indikovat jen z dechu, nikoliv ze zornic, mluvy či motoriky.

Známého měl škrtit tkaničkou a pak hodit do kanálu. U soudu přiznal vykradený byt

Krimi

Soudce také konstatoval, že výpovědi Miky i jeho ženy se vyznačují naprostým nedostatkem sebereflexe a snahou svalit vinu na sousedy, například tvrzením, že neměl chodit až k jejich bráně, že neměl mít v ruce vrták nebo že mu partnerka měla bránit v tom, aby až k jejich bráně došel.

Soudce také odmítl výpovědi příbuzných Mikových, které označil za zmanipulované a dirigované manželkou obžalovaného, Romanou. Odmítl i její výpověď. „Je v rozporu s videozáznamem i listinnými důkazy a doufám, že z toho státní zástupkyně ještě vyvodí důsledky,“ upozornil soudce, že stíhání může hrozit i manželce odsouzeného.

Miková po vynesení rozsudku řekla, že to je všechno lež. „Útoky byly ze strany sousedů. Naše rodina byla v klidu. Je to všechno vymyšlené. Je to dohoda sousedů proti nám,“ řekla žena, která se sousedy ve Volfarticích stále bojuje. Podává na ně trestní oznámení, volá na ně policisty a - jak vyplynulo ze čtení důkazů - podává oznámení i na tyto policisty za jejich nečinnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám