Hlavní obsah

Známého měl škrtit tkaničkou a pak hodit do kanálu. U soudu přiznal vykradený byt

– Praha

Čtyřiadvacetiletý Jan Bém v pondělí odmítl obžalobu, podle které kvůli penězům škrtil v listopadu 2019 svého známého tkaničkou a v bezvědomí ho hodil do kanálu. U pražského městského soudu uvedl, že v hádce muže strčil a odešel. Jak Slovák, jehož tělo se později našlo v čistírně odpadních vod v Praze 6, zemřel, podle svého vyjádření neví.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Před soudem stanul Jan Bém, který podle žalobců škrtil známého tkaničkou a v bezvědomí ho hodil do kanálu.

Článek

Bémovi hrozí za vraždu až dvacetileté vězení, případně i výjimečný trest. Bém a jeho známý podle státního zástupce Vladimíra Pazourka předloni 8. listopadu popíjeli v baru v Hostivaři. Z podniku se opilí vydali do rychlého občerstvení. Po cestě však mladý muž devětadvacetiletého Slováka napadl a chtěl ho zabít.

V pražské čističce našli mrtvolu

Krimi

Škrtil ho tkaničkou, a když upadl do bezvědomí, vzal mu telefon a peněženku s platební kartou. Protože si myslel, že je mrtvý, odtáhl ho ke kanálu. Otevřel víko a muže do něj hodil. Po činu se mladík podle žalobce několikrát pokusil zaplatit platební kartou zabitého známého a vybrat z jeho účtu peníze. Z bytu známého odnesl laptopy, oblečení, boty a další věci.

Bém se k tomu, že sebral platební kartu a pokoušel se na Slovákův pas vybrat peníze, přiznal. Připustil také, že vykradl jeho byt. Zcela však odmítl, že by chtěl muže kvůli penězům zavraždit. Pouze ho v hádce měl strčit do hrudníku. „Hned jsem se otočil a šel jsem pryč,“ prohlásil v pondělí u soudu.

Sekerou zabil manželčinu babičku. Souhlasil s obžalobou, a dostal jen 10,5 roku

Krimi

Netušil, jestli jeho známý spadl a zranil se. Po chvíli dostal strach, že se Slovákovi mohlo něco stát, a na místo se vrátil. Muž tam však nebyl. Bém sebral bundu s jeho doklady, telefonem, kartou a klíči a odešel. O úmrtí známého se dozvěděl, až když ho policisté předvolali k výslechu.

Na policii však Bém podle předsedkyně senátu Hany Krestýnové vypovídal jinak. Škrcení i snahu zbavit se mrtvého těla přiznal. Proč chtěl známého zabít, však neuvedl. „Byl jsem v šoku. Chtěl jsem, aby už to nějak skončilo,“ prohlásil na dotaz, proč se policistům přiznal. Dodal, že mu kriminalisté v případě doznání slíbili pouze tříměsíční trest. Muže obžaloba viní z trestných činů vražda, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, krádež a porušování domovní svobody. Hlavní líčení je nařízeno na celý tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám