Hlavní obsah

Fuj, hanba, znělo soudní síní. V Trutnově neobnovili případ disidenta Wonky

Právo, ČTK, Vladislav Prouza
Trutnov

Okresní soud v Trutnově ve čtvrtek odmítl vyhovět návrhu na obnovu řízení v případu Pavla Wonky týkajícího se jeho údajného neoprávněného vniknutí do bytu. Podle soudkyně Veroniky Tomanové pro to nejsou důvody. Wonka byl za čin v roce 1981 odsouzen, později byl zbaven trestu, ale soudy už neřešily otázku viny. O obnovu řízení usiluje bratr už nežijícího disidenta Jiří Wonka. Verdikt provázely výkřiky jako fuj či hanba.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Soud v další z rehabilitačních kauz Pavla Wonky. Vpravo Jiří Wonka.

Článek

Rozhodnutí provázely v soudní síni projevy nesouhlasu. „Nic se nezměnilo,“ reagoval zklamaně 69letý Jiří Wonka.

Právník bratrů Wonkových Lubomír Müller i státní zástupce podali proti rozhodnutí stížnost. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Právník Wonkových požadoval, aby soud v obnoveném řízení zamítl obžalobu, na jejímž základě Wonku v roce 1981 trutnovský soud odsoudil k peněžitému trestu. „Vracíme se k události staré čtyřicet let. Pavlu Wonkovi byl původně uložen trest 25procetní srážky z platu po dobu pěti měsíců,” uvedl Müller.

K trestu sice nakonec nedošlo, soudy však nedořešily otázku viny.

Disidenta Pavla Wonku soud rehabilitoval

Krimi

Rozsudek trutnovského soudu z roku 1981 soud v Ústí nad Orlicí v roce 1986 zrušil a povolil obnovu řízení. Řešil ale pouze otázku trestu. Trutnovská soudkyně Marcela Horváthová pak v březnu 1988 kvůli neúčelnosti trestní stíhání zastavila, protože Wonka byl v roce 1987 odsouzen za závažnější čin, a to za pobuřování, na 21 měsíců vězení a k ochrannému dohledu na tři roky.

„Nebylo rozhodnuto o vině a nevině, což vždy předchází výroku o trestu. Požadujeme, aby byl Pavel Wonka všech nespravedlivých soudních rozhodnutí zproštěn,“ dodal Müller.

Disident Pavel Wonka skončil třikrát ve vězení. Poslední pobyt se tomuto obhájci lidských práv stal osudným. Zemřel 26. dubna 1988 v královéhradecké věznici v pouhých 35 letech za dosud nevyjasněných okolností. Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi 2000 lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.
Zdroj: ČTK

Důvody pro obnovu řízení vidí i státní zástupce. „Soud by měl obnovu řízení povolit a napadené rozhodnutí zrušit. Žaloba neměla ani za Wonkova života opodstatnění,“ konstatoval žalobce Vladimír Štěpánek.

Soud v Trutnově to ovšem viděl jinak. Jako nadbytečný odmítl Müllerem požadovaný výslech soudkyně Horváthové, která je stále aktivní, a nakonec i celý návrh na obnovu řízení.

Bratr Pavla Wonky omluvu na disidentovi Černíkovi nevysoudil

Krimi

„Jde o schizofrenní situaci, kdy Pavel Wonka dostal státní vyznamenání dříve, než byl právně zcela očištěn. I kacíř a rebel má právo na spravedlivý proces,“ prohlásil Müller, jenž ve věci obou klientů podal stížnost pro porušení zákona adresovanou ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO).

Soudu se zúčastnilo několik příznivců bratrů Wonkových, kteří otevřeně kritizovali poměry v české justici výkřiky směrem k soudkyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám