Hlavní obsah

Smrt mladé ženy po odběru vajíček v Brně může být jen vrcholkem ledovce

Právo, Petr Kozelka

Tragická smrt mladé ženy, která zemřela po odběru vajíček na jedné z reprodukčních klinik v Brně, může být jen vrcholkem ledovce. Právu se podařilo zjistit, že například pražská policie prověřovala případy hned pěti žen, které po zákroku na soukromé klinice skončily v nemocnicích. Další ženy se na Právo obrátily s tím, že jejich komplikace kliniky vyřešily například finanční kompenzací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V brněnském případu, kdy jedna z pacientek po odběru vajíček zemřela a druhou se lékařům naštěstí podařilo zachránit, státní zastupitelství postavilo před soud dva lékaře z reprodukční kliniky, kteří dle obžaloby podcenili stav obou žen po odběru. Za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti jim hrozilo až šest let vězení, soud je ale zatím nepravomocně osvobodil.

Policie se o podezřelé smrti dozvěděla prostřednictvím trestního oznámení, které podal dívčin přítel. „Ve stejnou dobu, a dokonce ve stejném pokoji na klinice ležela další dívka, jež také po odběru vajíček bojovala o život a naštěstí přežila,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

„Vyšetřovatelé se to dozvěděli jen díky anonymnímu tipu. Těžko říci, jestli by tuto informaci jinak získali,“ dodal zdroj.

Další případy

Právu se podařilo zjistit, že případ těžkých komplikací po odběru vajíček není ojedinělý. Pražská policie totiž pracovala na podobné kauze.

Šlo o pět žen z jednoho reprodukčního centra, které se podrobily zákrokům během jednoho dne. Čtyři ženy byly dárkyněmi vajíček, jedna byla na klinice na drobném gynekologickém výkonu. Všechny skončily několik hodin po zákroku v několika nemocnicích se silným vnitřním krvácením, některým ženám museli lékaři odebrat vaječníky.

Žena nepřežila odběr vajíček, další bojovala o život. Lékaři osvobozeni

Krimi

„Kriminalisté celý případ prošetřovali velmi důkladně a v celé jeho šíři. Nicméně na základě zjištěných skutečností a vypracovaných posudků nebylo zjištěno pochybení takové závažnosti, které by naplňovalo znaky jakéhokoli trestného činu. Z tohoto důvodu a po konzultaci se státním zastupitelstvím byl případ v listopadu odložen,“ potvrdil informace Práva mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Podle dobře informovaného zdroje redakce jsou zmíněné případy, které se dostaly k policii, nebo dokonce až před soud, zřejmě jen vrcholkem ledovce. „Tady ovšem platí, že kde není žalobce, není ani soudce. Ostatně i v tom brněnském případu klinika ženu v jednom a pozůstalé ve druhém případě finančně odškodnila, přičemž součástí dohody byla i mlčenlivost na straně odškodněných,“ potvrdil zdroj.

Krvácela do břicha

Kompenzaci v podobě vyšetření zdarma dostala i žena, která skončila v nemocnici po odběru vajíček, jejž podstoupila kvůli umělému oplodnění. Právu popsala, že poté, co se zotavila, už věc dál neřešila, ovšem když se dozvěděla o smrti mladé ženy po podobném zákroku, rozhodla se pod podmínkou anonymity promluvit.

V pětadvaceti letech se rozhodla vyhledat pomoc na soukromé klinice poté, co prodělala dva potraty. „Slyšeli jsme: U nás všechno zvládneme a za rok už se budete radovat z miminka. Radovali jsme se z toho, že jsem to přežila. Proti klinice nic nemám, byli tam opravdu hodní, ochotní, ale samozřejmě všechno je to jen o penězích. Je to smutné, a zvlášť když se potom dějí takové věci jako smrt nebo trvalé zdravotní následky,“ popsala Právu žena.

Relativně nejčastější je riziko nitrobřišního krvácení. To je vzácná, velmi vážná, ale možná komplikace
soudní znalec Hynek Heřman

„Po odběru jsem měla krvácení do břicha a odvezli mě záchrannou službou do nemocnice, kde mi na poslední chvíli udělali laparoskopii a krev z břicha odsáli. Poté jsem ještě ležela na ARO. V nemocnici mi paní doktorka řekla, že jsou blázni, když pošlou 25letou ženu na IVF, mimotělní oplodnění. A že už tam rozhodně nemáme jezdit, že se na nás snaží vydělat. Dvě děti se nám později podařily přirozeně. Tehdy jsem to dál neřešila, ale zpráva o smrti té dívky mě zasáhla. Možná se to totiž stalo více ženám a mohlo se tomu zabránit,“ dodala žena.

Pacientky by měly být poučeny

Podle soudního znalce Hynka Heřmana, který měl možnost seznámit se s brněnským i pražským případem, jsou rizika při odběru vajíček podobná jako při jiném chirurgickém výkonu.

„Relativně nejčastější je riziko nitrobřišního krvácení. To je vzácná, velmi vážná, ale možná komplikace, jejíž riziko obvykle roste s počtem odebraných vajíček,“ řekl Heřman, který působí i jako primář porodnického oddělení Ústavu pro péči o matku a dítě.

„Důležité je nepodcenit příznaky jako slabost, malátnost, bolesti břicha, zrychlený pulz či pokles krevního tlaku. V případě silného krvácení je riziko odstranění vaječníku,“ upozornil Heřman společně s kolegou Pavlem Darebným z tamního Centra asistované reprodukce.

Pacientky by měly podle lékařů být o rizicích zákroku poučeny. „Každá z klinik má informovaný souhlas, který je podrobně s pacientkou probrán a následně i oběma stranami podepsán. Cílem informovaného souhlasu je klientku podrobně seznámit s průběhem výkonu včetně možných rizik, potom následuje i pohovor s lékařem,“ dodali Heřman s Darebným.

Reklama

Výběr článků

Načítám