Hlavní obsah

Šikanoval spoluvězně, až ho zmrzačil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kynšperk nad Ohří

Začalo to drobnými úsluhami, kdy si Zdeněk K. od svého spoluvězně nechal třeba donášet jídlo nebo vařit kávu. Později si 38letý kriminálník udělal ze svého o dva roky staršího spolubydlícího doslova fackovacího panáka. Několik měsíců trvající šikana vyvrcholila loni v říjnu brutálním napadením, po kterém přišel Jakub B. o slezinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Martin Rykl nyní podal na Zdeňka K. obžalobu pro zločin vydírání. „Poškozenému způsobil těžkou újmu na zdraví,“ řekl Právu Rykl. Pobyt v kriminále mu tak může soud prodloužit o dalších 12 let.

Oba odsouzení vykonávali trest ve věznici v Kynšperku nad Ohří a bydleli spolu na jedné cimře. Podle státního zástupce vyvíjel obžalovaný na spoluvězně psychický i fyzický nátlak v úmyslu přinutit ho, aby mu podle jeho přání posluhoval.

„Několikrát denně ho fackoval do hlavy a obličeje, kopal do nohou a vyhrožoval, že zařídí, aby jeho žena a dcera skončily jako pouliční prostitutky,“ stojí v obvinění. Tím podle závěru vyšetřovatelů vyvolal u poškozeného strach a donutil ho, aby mu posluhoval a plnil všechny jeho pokyny.

Záběry z pronásledování BMW v Praze. Prchající řidič na drogách měl už být ve vězení

Krimi

„Musel mu donášet jídlo a vodu, odevzdávat vlastní jídlo, vařit kávu, pomáhat při cvičení, uklízet nebo pro něj schovávat ve své skřínce zakázané předměty, jako například nabíječku k mobilnímu telefonu,“ popsal úsluhy státní zástupce v obžalobě.

„Pojedeš domů v rakvi“

Když například dozorci našli u poškozeného nabíječku, Zdeněk K. mu vyhrožoval, že pokud ho udá, pojede domů v rakvi. Aby svým slovům dodal vážnost, tloukl Jakuba B. násadou od koštěte, dokud ji o něho nezlomil. Při posledním výlevu vzteku Zdeňka K. to jeho spoluvězeň škaredě odnesl.

„Opakovaně po něm mrštil stůl a pěstmi ho mlátil do žeber. Přitom ho znovu důrazně upozorňoval, že před bachaři má držet jazyk za zuby. Rozdrtil mu slezinu a zlomil několik žeber,“ popsal útok zdroj, který zná detaily případu.

Lupič sebral na pumpě v Brně desítky tisíc

Krimi

Zdeněk K. popírá, že by spoluvězně šikanoval. Tvrdí, že šlo o vzájemnou výpomoc, kdy Jakuba B. maximálně požádal o zalití kávy.

„Občas ji zalil on, občas já. Bylo to navzájem,“ tvrdil vyšetřovatelům. Jak Právo zjistilo, Zdeněk K. si odpykává čtyřletý trest za obecné ohrožení. Podle rozsudku založil v roce 2015 požár v garážích luxusního hotelu ve Františkových Lázních. Tehdy tam zapálil osobní vozidlo, ze kterého se oheň rozšířil na další dvě auta stojící v jeho těsné blízkosti. Kvůli masivnímu požáru museli hasiči evakuovat tři desítky hotelových hostů.

Za vydírání nyní státní zástupce navrhuje Zdeňku K. sedm let do věznice se zvýšenou ostrahou.

Za teroristický útok potvrdil soud Iráčanovi uprchlému z Česka 15 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám