Hlavní obsah

Za teroristický útok potvrdil soud Iráčanovi uprchlému z Česka 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uprchlý sedmadvacetiletý Iráčan Vatík Muhammad Jusif as-Samarrájí dostal za teroristický útok a účast na teroristické skupině patnáctiletý trest, který mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud. Ten zamítl odvolání mladíkova obhájce, který navrhoval přerušení trestního řízení alespoň do doby, dokud se nepodaří As-Samarrájího dopadnout.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Odvolací námitky obhajoby shledal soud nedůvodnými,“ řekla předsedkyně senátu Michaela Pařízková. „Obžalovaný z vlastní vůle odjel páchat trestnou činnost, z vlastní vůle se nevrátil,“ doplnila.

Z propagandistického videa, které mladík poslal svému otci, je podle soudu zřejmé, že se činnosti Islámského státu aktivně účastnil. Navíc bylo prokázáno, že byl na výplatní pásce IS, a to s poznámkou „bojovník“.

As-Samarrájí přicestoval do Česka za otcem, který zde studoval a od roku 2005 tu žije. Mladík se tu usadil, našel si přítelkyni, kterou si podle islámského práva vzal a má s ní dítě. Postupem času se ale začal měnit.

Irácký mladík utekl z Česka k Islámskému státu, dostal 15 let

Krimi

„Nechal si narůst vousy a vlasy, přestal se o sebe starat. Pak začal koukat na ta videa (míněna propaganda IS - pozn. red.),“ uvedla dnes už bývalá žena obžalovaného na jaře u městského soudu.

„Nesměla jsem nosit parfémy, nesměla jsem nosit určitá trika, džíny mi spálil a roztrhal,“ doplnila.

V roce 2015 As-Samarrájí nakonec z pražského letiště odletěl přes Istanbul do Mosulu, tehdy ovládaného Islámským státem, a zapojil se do jeho aktivit.

V dubnu téhož roku se zapojil do útoku na ropnou rafinérii v Bajdží, kde útočil na iráckou armádu i koaliční jednotky. Po zranění raketou začal působit jako učitel v rámci propagandy IS.

Soud při dokazování vycházel zejména z výpovědi mladíkova otce, se kterým byl As-Samarrájí po svém odletu do Iráku v kontaktu, a z jejich vzájemné elektronické komunikace.

Iráčan odjel z ČR bojovat za Islámský stát. Byl jen v kanceláři, říká u soudu jeho otec

Krimi

Sám otec dostal v minulosti podmínku za financování teroristické organizace, protože poslal synovi dolary za v přepočtu asi 54 tisíc korun.

Obhájce uprchlého mladíka v úterý zpochybnil míru prokázání a konkrétnosti toho, co měl As-Samarrájí v rámci IS vůbec dělat, protože jediné důkazy jsou vlastně jen jeho zprávy otci.

Navíc také namítal, že nikdo neví, kde As-Samarrájí vlastně je a jestli je vůbec naživu. Proto také obhájce odvolacímu soudu navrhoval ke zvážení přerušení trestního řízení.

Státní zástupce na to odvětil, že podle něj k přerušení není dán žádný zákonný důvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám