Hlavní obsah

Sestra z brněnské psychiatrie okradla pacienty o skoro čtyři miliony. Soud jí snížil trest

Olomouc

Ze sedmi na pět let snížil ve středu Vrchní soud v Olomouci trest zdravotní sestře Alexandře Formánkové za to, že roky okrádala pacienty Psychiatrické nemocnice v Brně. Částečně tak vyhověl odvolání obžalované proti verdiktu Krajského soudu v Brně z letošního 5. března.

Zdravotní sestra z brněnské psychiatrie dostala trest za okrádání pacientůVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Žena jako staniční sestra využívala problémů hospitalizovaných lidí a z depozitního účtu nemocnice jejich jménem vybírala peníze. Hrozilo jí za to až osm let za mřížemi.

U krajského soudu ale mohla vyváznout s podmínkou. Tu žalobce Formánkové nabídl i přes to, že spáchala několikamilionový podvod, pokud bude dál pracovat a škodu hradit. Obžalované, která nyní pracuje jako zdravotní sestra v domově důchodců, se to však tehdy nezdálo s odkazem na to, že částky uvedené v obžalobě nesouhlasí.

Zdravotní sestra roky okrádala pacienty na psychiatrii, u soudu odmítla podmínku

Krimi

„Skutkové závěry soudu prvního stupně jsou logické a odpovídají důkazům. Nedocenil však z hlediska výše trestu možnost resocializace. Považujeme trest proto za nepřiměřeně přísný. Pracovala, měla v zaměstnání slušné výsledky, žila řádným životem a ani v průběhu řízení na něj nerezignovala,“ vysvětlil snížení trestu předseda senátu Ivo Lajda.

Foto: Petr Marek, Právo

Alexandra Formánková u olomouckého vrchního soudu.

Pacienty, kteří ukládali do depozitního účtu nemocnice prostředky od rodiny nebo své invalidní důchody, obírala od roku 2010 až do roku 2017, kdy se na její praktiky přišlo. Peníze vybírala a používala pro osobní potřebu. Většina peněz, jak vyplynulo u soudů, skončila v automatech. Téměř tři desítky pacientů nemocnice připravila o cca 3,9 milionu korun.

Za mimořádně brutální vraždu na faře potvrdil soud mladíkovi 17 let vězení

Krimi

I když žena nepohrdla malými výběry v řádu tisíců, někteří z pacientů přišli o částky převyšující půl milionu korun. Navíc u vybírání z depozitního účtu nezůstalo. Na různých místech v Brně pod různými záminkami, zejména že jde o půjčky, vylákala téměř 2,5 milionu korun. Přitom měla dluhy a exekuce a věděla, že peníze nemůže splatit.

U soudů svého jednání litovala. Tvrdila, že nikomu nechtěla ublížit, a poškozeným, kolegům i nemocnici se omluvila. „Byla jsem však závislá na automatech. Myslela jsem, že to mám pod kontrolou, ale bylo to silnější než já,“ vysvětlila Formánková. Pak už nevypovídala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám