Hlavní obsah

Za mimořádně brutální vraždu na faře potvrdil soud mladíkovi 17 let vězení

Olomouc

Sedmnáct let si má odsedět za mřížemi Miroslav Vepřek (24) ze Šumperka za to, že předloni v  dubnu na faře v  Chudobíně na Olomoucku brutálně zavraždil kamaráda. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v  Olomouci, když zamítl mladíkovo odvolání. Udělal tak tečku za případem, který téměř dva roky řešily soudy všech instancí.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Soud poslal Miroslava Vepřeka na 17 let do vězení

Článek

Obžalovanému, který byl podle soudu v době činu stejně jako jeho oběť pod vlivem drog, hrozilo až 20 let vězení.

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné v kontextu důkazů, které jsme my i Nejvyšší soud požadovali doplnit,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Soud řeší kauzu mladíka, který kamarádovi pohrabáčem rozbil hlavu

Krimi

Krajský soud loni v lednu čin kvalifikoval jako zabití a muži uložil 9,5 roku. Vrchní soud ale posouzení činu změnil na vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem a trest mu zvýšil na 17,5 roku. Případ však vrátil na počátek Nejvyšší soud.

Letos v únoru krajský soud opět označil násilnou smrt muže za zabití a obžalovanému uložil devět let vězení. Vrchní soud v neveřejném zasedání případ vrátil krajskému soudu zpět s tím, že skutkový děj neodpovídal důkazům ve spise.

Vraždou na faře v Chudobíně se musí znovu zabývat krajský soud

Krimi

Po vrácení spisu a doplnění dokazování výslechem znalců soud v srpnu vynesl třetí odsuzující rozsudek, kdy muže poslal za vraždu za mříže na 17 let. Ten nyní potvrdil odvolací soud.

K činu došlo v noci z 22. na 23. dubna 2019 v budově farního úřadu v Chudobíně, kde pozdější oběť v minulosti bydlela. Vepřek tam po slovní potyčce, která přerostla ve fyzický konflikt, na kamaráda podle obžaloby zaútočil nejprve kuchyňským nožem. Bodl ho do obličeje a krku a pak ho pohrabáčem udeřil do hlavy.

Smrt na faře na Olomoucku nebyla vražda, ale zabití. Obžalovaný dostal devět let

Krimi

Když pak zraněný ležel na zemi, obžalovaný ho měl podle spisu nejméně dvanáctkrát udeřit pohrabáčem. Údery směřovaly rovněž do hlavy oběti, obžalovaný podle soudu způsobil muži rozsáhlá devastující poranění mozku. Napadený zemřel na místě.

Za vraždu Vepřekovi hrozilo původně až 20 let, za zabití v silném rozrušení nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného určuje trestní zákoník sazbu tři až 10 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám