Hlavní obsah

Senior uvěřil báchorce falešného bankéře. Ten mu vysál účet

– Hodonín

Telefonát, na který by určitě nejraději zapomněl. Jenže pohled na zůstatek účtu staršímu muži z Hodonínska připomene, že se hovor uskutečnil. A co je horší, volajícího uposlechl. Teď doufá, že mu nějak pomůže policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího hodonínské policie Petra Zámečníka prověřují případ, v němž právě ochota seniora naslouchat neznámému volajícímu sehrála rozhodující roli.

„Neznámý podvodník staršího muže telefonicky kontaktoval. Představil se jako bankéř a nabídl mu převedení části bitcoinového účtu na běžný účet. S tímto postupem oslovený muž souhlasil, a to i přesto, že žádný bitcoinový účet nevlastnil,“ popsal začátek případu mluvčí.

Žena prodávala lampu za 700 korun, přišla o čtvrt milionu

Krimi

Muž bez okolků poslechl pokyny volajícího a do počítače si nainstaloval aplikaci pro dálkový přístup do počítače.

Uposlechl i jeho výzvu, přihlásil se na svůj bankovní účet a změnil limit pro platby.

„Poté si s pomocí neznámého bankéře nechal převést desítky tisíc korun ze svého spořicího účtu na jiný účet. Následně došlo k přesunu ještě větší finanční částky zase na jiný účet, nad kterými jejich původní majitel již ztratil kontrolu,“ doplnil mluvčí.

Na konci pak byly jen vyprázdněné účty. Když senior pochopil, že jej samozvaný bankéř připravil o celoživotní úspory, obrátil se na policii. Ta případ prověřuje.

Slibovali nahé fotky i sex. Poškozený poslal milion, který si musel půjčit

Krimi

Policisté upozorňují, že lepší než následně hledat pomoc u policie je být obezřetný.

Poskytnout komukoliv neznámému osobní údaje, od ofocených dokladů po přístupová hesla k účtům či dokonce umožnění vzdáleného přístupu do svého bankovnictví je to nejhorší, co mohou udělat. Vzdávají se tím kontroly nad svým majetkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám