Hlavní obsah

Sejmu tě, kriple, křičel na myslivce ozbrojený řidič čtyřkolky. Dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

S podmíněným trestem odešel ve čtvrtek od domažlického soudu René Bárta (41) za loňský incident v lese u Semošic na Domažlicku. Obžalovaný muž patřil do skupinky řidičů čtyřkolek, kteří se dostali do konfliktu s myslivcem. Ten se je pokoušel svým vozidlem zablokovat a zabránit jim tak v další divoké jízdě.

Foto: Právo

René Bárta obžalovaný z napadení myslivce se svým advokátem (26. listopadu 2019)

Článek

Bárta tehdy do vozidla narazil, poté vytáhl legálně drženou pistoli a se slovy „Kriple, vylez ven, já tě sejmu, to není plynovka“ ji namířil na 52letého řidiče K. B. Ten poté ze strachu o život z místa ujel.

Soud v Bártově jednání spatřoval trestný čin vydírání a potrestal ho za to 30měsíčním vězením s podmíněným odkladem na dva roky. Muži přitom hrozilo až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný, což znamená také to, že Bárta přijde i o zbrojní průkaz.

„Obžalovaný neudržel nervy na uzdě. Z provedených důkazů byla vyvrácena jeho obhajoba, že se cítil ze strany poškozeného ohrožen na životě,“ uvedl předseda senátu Milan Anderle.

Při odůvodnění rozsudku zdůraznil, že obžalovanému zbraň do ruky nepatří. „Jestliže takový člověk poté, co je přistižen při protiprávním jednání, reaguje s pistolí v ruce, není způsobilý držet zbraň,“ dodal Anderle.

Kriple, vylez ven, sejmu tě, křičel podle obžaloby na myslivce ozbrojený řidič čtyřkolky

Krimi

„Byl jsem přikrmovat zvěř a uslyšel hluk čtyřkolek. Sedl jsem do auta a jel podle zvuku. Z lesa pak proti mně vyjelo asi pět čtyřkolek. Jedna u mě zastavila, tak jsem se jejího řidiče zeptal, kam jedou, že tady mám čerstvě oseté pole. Něco mi odpověděl, ale já mu nerozuměl. Pak zařadil rychlost, zahrabal a celé auto mi ohodil. Nevěděl jsem, jestli ho nemám poškozené, tak jsem jel za ním, chtěl jsem to řešit s policií,“ vypovídal myslivec u soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž obžalovaný z napadení myslivce u soudu (26. listopadu 2019)Video: Patrik Biskup, Právo

Podle jeho slov v jednom okamžiku čtyřkolku předjel a zablokoval jí cestu. „Chtěl jsem vystoupit, ale když jsem otevřel, ten čtyřkolkář s kuklou na hlavě ke mně přiběhl a mířil na mě pistolí. Řval na mě: Kriple, vylez ven, já tě sejmu. Ještě tam padlo něco, jako že to není plynovka. Dostal jsem strach a odjel jsem. Pak jsem zavolal na tísňovou linku,“ dodal svědek.

Obžalovaný se hájil tím, že se cítil ohrožen. „Muž ve vozidle byl vulgární. Nadával nám do čů..., že jsme magoři, proč tady jezdíme. Zbraň jsem vytáhl poté, kdy na mě najel,“ uvedl Bárta. Připustil, že řidiče vozidla upozornil na to, že zbraň je ostrá, že to není plynovka.

Ze sportovce udělal invalidu. Ukrajinci zpřísnili trest za pobodání v Plzni

Krimi

„Z mého pohledu použil pan B. auto jako zbraň. Chtěl na mě vystartovat, tak jsem se bránil, proto jsem použil zbraň. Nebyla nabitá, jen jsem ho chtěl vystrašit. Je mi líto, že to vzniklo. Jeli jsme v lese po cestě a po poli. Projížděli jsme klidně, nic jsme neničili,“ líčil Bárta.

„Celou dobu vedu slušnej život. Je mi hrozně líto, co se stalo,“ rozplakal se.

U soudu svědčil také kriminalista Jan Praštil, kterému poškozený bezprostředně po incidentu telefonoval. „Známe se spolu dvacet let. Byl úplně vyřízený. Říkal, že se nenechá zastřelit, a ptal se mě, co má dělat. Doporučil jsem mu, ať okamžitě zavolá na linku 158,“ uvedl Praštil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám