Hlavní obsah

Šéf lesní správy v Lánech jde na tři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Miloš Balák, šéf lánské lesní správy a podřízený hradního kancléře Vratislava Mynáře, si půjde sednout na tři roky za mříže za pokus o zmanipulování téměř čtvrtmiliardové zakázky na sanaci Lánské obory. Odvolací senát Krajského soudu v Praze ve čtvrtek zamítl odvolání všech obžalovaných i státního zástupce, a potvrdil tak květnový verdikt Okresního soudu v Kladně. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Balák

Článek

„Aktéři této kauzy si byli velice dobře vědomi, do čeho jdou. Obžalovaný Tkadlec si uvědomuje, že riskuje kriminál, říká to výslovně,“ uvedl s odkazem na odposlechy předseda odvolacího senátu Ladislav Koudelka. „Aktéři šli tuto záležitost projednat tam, kam veřejnost nemohla, tedy do obory Lány,“ dodal soudce.

Trestu neunikl ani Balákův spoluobžalovaný Libor Tkadlec, manažer firmy Energie - stavební a báňská, a.s. (EBS). Tkadlecovi soud potvrdil 2,5 roku dlouhou podmínku.

Balák musí také zaplatit 1,8 milionu korun, Tkadlec 400 tisíc. EBS soud potvrdil peněžitý trest ve výši 5,4 milionu korun.

„Nejsme přesvědčeni, že by soud prvého stupně potrestal obžalované mírnými tresty, to rozhodně ne. Nicméně na druhé straně se nejedná o potrestání nepřiměřeně přísné,“ podotkl soudce. „Je nepochybné, že pan Balák celou věc řídil a je ústřední osobou,“ dodal k uloženému nepodmíněnému trestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Spoluobžalovaný Libor Tkadlec

Balák při zadávání veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava v letech 2015 až 2017 upřednostnil a zvýhodnil firmu EBS.

Podle spisu umožnil manažerovi EBS Liboru Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace zakázky a například si předem prohlédnout místa, kterých se zakázka týkala. Až teprve poté byla zakázka za 231 milionů vypsaná. EBS nakonec kvůli zahájenému trestnímu stíhání zakázku nedostala.

Pro Mynáře zůstává Balák nevinný

Domácí

Tkadlec byl podle žalobce také členem odborné komise, kterou využíval Balák při přípravě zakázky, komise se zabývala například výběrem vhodných materiálů pro zajištění svahů.

Odvolací návrhy soud zamítl

Tkadlec, Balák i EBS jakoukoliv vinu od počátku odmítli. „Za prokázané lze mít pouze jediné, pan Ing. Balák skutečně jmenoval pana Tkadlece do jakéhosi výboru. Tím jakákoliv aktivita z hlediska důkazní situace ve vztahu k Ing. Balákovi končí,“ uvedl v odvolání Balákův obhájce Lukáš Trojan, podle kterého nikdo, konkrétně fyzické osoby, z toho neměl finanční prospěch. Balákův trest považoval za „více než excesívní a nepřiměřeně přísný“ a svého klienta navrhl zprostit obžaloby.

Šéf lánské lesní správy dostal tři roky natvrdo

Krimi

Podobně reagovala v odvolání Tkadlecova obhájkyně, stejně tak právní zástupci EBS. Všichni soudu navrhovali napadený rozsudek zrušit a zprostit obžalované obžaloby, případně vrátit ke kladenskému soudu k novému projednání.

Státní zástupce Jiří Pražák naopak považoval tresty za nepřiměřeně mírné a Balákovi navrhoval o rok přísnější trest, pro Tkadlece pak 3,5 roku dlouhý nepodmíněný trest.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře a Balák je podřízeným hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře v červnu 2019. Balák při té příležitosti uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám