Hlavní obsah

Rusové dostali u soudu za brutální vraždu seniora na Brněnsku 17,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně ve středu poslal na 17,5 roku do vězení dva cizince původem z Ruska, kteří podle rozsudku v roce 2015 zavraždili seniora v Žabčicích na Brněnsku. Jeden je ve vazbě, druhý je veden jako uprchlý. Rozsudek není pravomocný, obhájce jednoho z obžalovaných se na místě odvolal, ostatní strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Mužům za vraždu hrozilo 20 let až výjimečný trest.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Magomed Moldiev Israilov u soudu

Článek

Obžalovaní Magomed Moldijev Israilov a uprchlý Sajdchusejn Naurbajev podle státního zastupitelství dostali od neznámého člověka tip na vloupání do rodinného domu v Žabčicích. Po společné domluvě pak podle obžaloby 26. května 2015 do domu vnikli se zamaskovanými obličeji a vyzbrojeni krátkými střelnými zbraněmi.

„Majitele domu fyzicky napadli, svázali mu ruce i nohy, přes ústa ho svázali pruhem látky,” uvedla už dříve žalobkyně Zuzana Zámoravcová. Poté 74letého muže podle žalobkyně delší dobu fyzicky napadali, kopali ho a bili pěstmi po celém těle včetně hlavy. Muž utrpěl mnohačetná zranění včetně zlomenin několika žeber.

Muži na Brněnsku přepadli v domě seniora a udusili ho. Byl jsem v Rusku, řekl obžalovaný

Krimi

Seniora poté podle obžaloby udusili. V šatní skříni podle obžaloby následně založili požár a s cennostmi odjeli do Rakouska, uvedla dříve žalobkyně.

Je jedno, kdo vraždil, na činu se podíleli oba

„Soud dospěl k závěru, že důkazy, které má k dispozici, jsou dostatečné k uznání viny v tom rozsahu, který byl uveden,” uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Uvedl, že soud sice nemá objektivní důkazy, kdo z dvojice a jak se na jakém jednání v domě podílel, je ale jisté, že starý muž byl brutálně napadán a svazován.

„Problematická je úvaha, že by to dělal jen jeden člověk. Svědčí to o tom, že se na činu museli podílet oba,” uvedl Novotný. Vraždu podle něj vykonal jen jeden z mužů, podle soudu ale šlo o společné jednání. „Bez ohledu na tom, čí ruce byly na krku obžalovaného. I ten druhý se podílel na mechanismu útoku, byl srozuměn s tím, k čemu to celé směřuje,” uvedl soudce.

Vinu popřel

Třicetiletý Israilov vinu už dřív popřel. „Jsem nevinný, nic jsem nedělal. Nechápu, proč musím být ve vazbě, strávil jsem v ní už dva roky,” uvedl už dříve.

Soud mu uložil 17,5 roku vězení se zvýšenou ostrahou, stejně jako druhému - uprchlému. Oba také dostali trest vyhoštění na dobu neurčitou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a Israilov si ponechali lhůtu pro možnost odvolání. Obhájce uprchlého Naurbajeva se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám