Hlavní obsah

Rumunský řidič nabral do přívěsu migranty, našli je až u Břeclavi

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Na odměnu devíti tisíc eur (asi 236 tisíc korun) se marně těšil čtyřiačtyřicetiletý rumunský řidič kamionu, který na ložnou plochu návěsu vzal šest migrantů. Jejich cesta skončila v Lanžhotě na Břeclavsku, když přístroj na detekci tlukotu srdce hlásil osoby pod plachtovou konstrukcí.

Policie zadržela migrantyVideo: Policie ČR

 
Článek

V pondělí informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek o případu z noci na sobotu, kdy policisté na hraničním přechodu dálnice D2 připevnili čidla detekčního přístroje na konstrukci návěsu za tahačem Mercedes rumunského řidiče.

Policie našla na D1 migranty v nových autech naložených na kamionech

Krimi

„Policistům byla podezřelá i skutečnost, že na návěsu byly poškozeny plomby. Při kontrole narazili na šest cizinců. Tři byli z Afghánistánu a tři z Bangladéše. Policisté všechny nelegálně cestující muže zajistili a provedli s nimi identifikační úkony,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

1500 eur za hlavu

Co vysvětlovat měl i řidič. „Při výslechu přiznal, že jej před odjezdem do západní Evropy kontaktovala pomocí mobilních komunikačních aplikací neznámá osoba, s níž se dohodl na převozu šesti osob. Za každou z nich mu organizátor převozu slíbil tisíc pět set eur. Peníze měl dostat až po příjezdu do Německa.

Po naložení nákladu, ještě v Rumunsku, nechal do kamionu nastoupit šest cizinců. Pak zamířil do cíle své cesty. Byť musel na hranicích s Maďarskem otevřít ložnou plochu, projel bez problémů,“ uvedl policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR

Ložný prostor, ve kterém migranti cestovali.

Rumun se na bezpečnosti cesty migrantů aktivně podílel. Když měl na Slovensku složit část nákladu, schoval přepravované cizince v kabině vozidla.

„Zpět pod plachtu kamionu se vrátili těsně před českými hranicemi, kde jejich cesta skončila. Na přítomnost osob upozornil české policisty speciální přístroj. Řidič kamionu je tak podezřelý z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V nejbližší době by měl soud rozhodnout o trestu,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám