Hlavní obsah

Řidič honil cyklistu a srazil ho autem. Vyvázl s podmínkou

Právo, Petr Kozelka

Vyřešit konfliktní situaci s cyklistou nesmyslným útokem se rozhodl řidič osobního vozu Marcel Komorník. Po předchozí výměně názorů vjel za svým oponentem do zákazu vjezdu a najel do něj zezadu svým autem. Jen díky velkému štěstí cyklista nehodu přežil. Komorník nakonec vyvázl s podmínkou, ale nesmí sednout za volant a soud mu zabavil auto.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustračním foto.

Článek

Vše začalo, když řidič v Novém Městě na Žďársku nedal cyklistovi přednost v jízdě. Cyklista takové jednání nenechal bez odezvy a rozčileně gestikuloval. Komorník na to reagoval tím, že začal brzdit téměř až do zastavení.

Konflikt pak nabíral na obrátkách. Cyklista přešel od gestikulace k činům a zleva auto objel, přičemž praštil do zpětného zrcátka.

Souhlasíme i se zabavením osobního auta, obžalovaný totiž vůz použil pro páchání trestné činnosti
Aleš Flídr, soudce

Když pak cyklista odbočil na účelovou komunikaci, Komorník se za ním bez ohledu na zákaz vjezdu vydal a do cyklisty najel. Zraněný muž se podrobil dvěma operacím v celkové narkóze.

Nesmí čtyři roky řídit

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou Komorníka potrestal třemi roky s podmíněným odkladem na čtyři roky, k tomu čtyřletým zákazem řízení a navíc mu zabavil jeho osobní auto. Řidič se s takovým potrestáním odmítl smířit.

Proto jeho odvolání doputovalo na stůl senátu brněnského krajského soudu v čele s Alešem Flídrem.

Ten ale neměl pro muže pochopení. „Kolik cyklistů zahyne jen proto, že při pádu nejsou schopni pustit řídítka. Pan obžalovaný musí vědět, co asi cyklistovi při takovém nárazu autem zezadu hrozí. Nebylo to ve velké rychlosti, ale je snad obecně známá nízká stabilita cyklistů při nárazu. Něco jiného by bylo, kdyby takto menší rychlostí narazil do jiného osobního auta,“ prohlásil Flídr.

Z auta vyskočil pes, cyklista se lekl, upadl a ochrnul. Majitelka dostala podmínku

Krimi

Odvolací senát upozornil, že Komorník může být rád, že neskončil ve vězení.

„Pokud by okresní soud takový trest uložil, potvrdili bychom ho. Vždyť to mohlo skončit smrtí. Sice na počátku byly nějaké provokace a cyklista poškodil zrcátko v reakci na předchozí jednání, ale na začátku šlo o naprosto banální situaci. A je vidět, jak to celé kulminovalo. Souhlasíme i se zabavením osobního auta, obžalovaný vůz použil pro páchání trestné činnosti,“ dodal Flídr.

Reklama

Výběr článků

Načítám