Hlavní obsah

Řidič čtyřkolky rozjezdil cenné území Českého ráje, pak najížděl na ochránce přírody

Právo, Michael Polák
Liberec

Policisté na Semilsku pátrají po řidiči čtyřkolky, který o uplynulém víkendu najížděl na zaměstnance Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Ten totiž čtyřkolkaře přistihl v I. zóně CHKO na svahu Kozákova, nejvyššího kopce Českého ráje. Vyzval ho k předložení občanského průkazu i povolení k vjezdu do chráněného území.

Čtyřkolkou jezdil po Českém rájiVideo: CHKO Český Ráj

 
Článek

„Následovalo však přidání plynu a řidič začal na našeho kolegu opakovaně najíždět. To vše s vědomím, že se jedná o zaměstnance Správy CHKO,“ popsali ochránci přírody událost na sociální síti.

Policie podle mluvčího Vojtěcha Robovského prověřuje okolnosti pohybu čtyřkolky na stezce v CHKO. „A zjišťujeme také to, zda a za jakých okolností, případně jakým způsobem, došlo ke sporu s osobami, které se na turistické stezce pohybovaly,“ uvedl Robovský.

Motorkáři na Brněnsku drancovali les. Když je lesník napomenul, přejeli mu nohu

Krimi

Vedoucí Správy CHKO Jiří Klápště Právu řekl, že tato konkrétní čtyřkolka se pohybuje v okolí Kozákova opakovaně už několik měsíců. „Máme i fotografii ze začátku května, kdy se stejný stroj pohyboval také v okolí Kozákova, ale v jiné části,“ upřesnil vedoucí Správy CHKO. „Jezdí nejen po lesních cestách, kam ze zákona stejně nemůže, ale i volně v terénu,“ dodal.

Motorkáři poškodili přírodní rezervaci na Třebíčsku, hledá je policie

Krimi

Se čtyřkolkou coby motorovým vozidlem nemůže řidič na území CHKO vůbec vjíždět mimo silnice, pozemní komunikace nebo vyhrazené zóny pro parkování. V lese na svahu kopce nemá vůbec co dělat, bez ohledu na to, o jakou zónu chráněné krajinné oblasti se jedná. „Pokud vjede na lesní cestu, tak už to je nezákonné. Je to porušení hned dvou zákonů, o ochraně přírody a krajiny i lesního zákona,“ zdůraznil Klápště.

Kozákov a jeho okolí jsou vyhledávaným cílem milovníků adrenalinových zážitků. Jenže zatímco třeba paraglidisté se do konfliktu s ochranou přírody obvykle nedostávají, se čtyřkolkáři i s jezdci enduro na crossových motorkách tu má Správa CHKO opakovaně problémy. Stejně i s bikery, kteří různými cestami sjíždějí ty nejcennější části CHKO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám