Hlavní obsah

Recidivista se vydával za lékaře a obíral v Brně důchodkyně. Soud mu potvrdil šest let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pořekadlo o tom, že starého psa novým kouskům nenaučíš, rozhodně platí na 72letého recidivistu Pavla Hynka. Ten se totiž nikterak nestyděl vydávat se za lékaře a na ulici v Brně oslovoval o pár let starší důchodkyně, kterým za pár tisíc sliboval zázračné masti či léky. Brněnský soud mu ve středu potvrdil šest let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s recidivistou, který se vydával za lékařeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Když jedna seniorka nabídku odmítla, neváhal použít i násilí, aby ji donutil vydat peníze. Za podvod a loupež uložil Hynkovi šest let vězení Krajský soud v Brně.

V rejstříku trestů má důchodce už téměř dvě desítky záznamů, naposledy vyšel z vězení, kde si odpykával trest za podvod, v roce 2018. A už o pár měsíců později opět úřadoval. Při útocích na seniorky používal dvě finty, přičemž jedna by se dala nazvat „my se přece známe“, kdy spoléhal na slabší paměť starších dam, druhá finta byla „já jsem lékař“, kterou se zas nerozpakoval používat na seniorky s viditelnými zdravotními problémy.

Seznamkový podvodník vytáhl z ženy za týden 700 tisíc, skončily v automatech

Krimi

Lékařskou fintu použil například na špatně chodící důchodkyni, kterou si vyhlédl na ulici v Brně. Představil se jako ortoped, slovo dalo slovo a brzy věděl, že ženu čeká operace. V tu chvíli se vytasil s historkou o skvělých švýcarských lécích, které pomohou lépe než operace. Zmatená důchodkyně podlehla vidině lehkého zbavení se problémů s chůzí, s falešným ortopedem zamířila k bankomatu a vybrala sedm tisíc na léky, které měl muž večer přinést. Dodnes na zázračnou medicínu čeká marně.

Další lékařský útok ale důchodci nevyšel tak, jak si představoval. Tentokrát si vyhlédl za oběť ženu s chodítkem. Začal ji přesvědčovat, že jí dodá skvělou mast, ovšem žena neměla zájem. Hynek ji proto chytil, posadil na chodítko, a když mu žena ze strachu dala z peněženky dva tisíce korun, prohlásil, že je to málo, a žádal, aby ho odvedla domů. Nakonec ženu dotáhl k bankomatu, kde ji donutil vybrat deset tisíc korun.

Nechal si přejet ruku vlakem, jeho plán však nevyšel podle představ

Evropa

Tento čin už soud neoznačil za obyčejný podvod, ale loupež. Hynek dostal nejdřív u brněnského městského soudu šest let vězení, s tím se ale nesmířil a podal odvolání. Tvrdil, že sice podváděl, ale s loupeží prý neměl nic společného, dokonce tvrdil, že důchodkyni s chodítkem spěchal na pomoc.

Senát v čele s Monikou Staniczkovou ale neobměkčil. „Na místě loupeže obžalovaný jednoznačně byl a donutil poškozenou k výběru peněz z bankomatu,“ měla jasno soudkyně. Muži hrozilo až deset let vězení, trest šesti roků dostal jen díky přihlédnutí k jeho zdravotnímu stavu a věku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám