Hlavní obsah

Soud poslal dva obžalované v kauze dotačních podvodů do vězení

Právo,
Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové v kauze údajných dotačních podvodů uznal vinnými všech 27 obžalovaných fyzických a právnických osob. Dvěma lidem vyměřil po pěti letech vězení, 13 lidem uložil podmíněné tresty, padly také peněžité tresty, některé firmy, které byly jako „prázdné skořápky”, zrušil. Tři obžalované části obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spis měl na 20 tisíc stran a soud začal případ řešit již loni v září. Rozsudek má zhruba 160 stran, předseda trestního senátu Petr Mráka jej začal číst v úterý krátce po půl deváté. Tresty však vynese až po poledni. Dosud tak není jasné, jestli soud někoho v některé části obžaloby zprostí a jaké budou tresty.

Lékaři a pojišťováci před soudem. Simulovali úrazy a inkasovali miliony, tvrdí obžaloba

Krimi

V případu jde celkem o sedm vzdělávacích projektů, na něž byla čerpána dotace v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Fakticky byly projekty vykazovány jen na papíře, nebyla provedena reálná vzdělávací činnost.

„U některých projektů sice k ustanovení cílových skupin došlo, ale jejich složení neodpovídalo tomu, co bylo deklarováno, zejména z hlediska profesního,“ uvedl už v počátku hlavního líčení státní zástupce Petr Kouble.

Krkonošská dotační kauza kolem lanovky na Sněžku: Policie navrhla obžalobu

Krimi

Jednou z obžalovaných organizací je i Horská služba. Ovšem nepatří mezi hlavní obžalované, těmi jsou dvě právnické a tři fyzické osoby. Trestní řízení proti čtvrté bylo zastaveno z důvodu úmrtí. Zesnulého přitom státní zástupce považuje za hlavu celé organizované skupiny. V minulosti již byl odsouzen za zpronevěru a v tomto případu figuroval ve všech sedmi žalovaných skutcích.

Čelil podezření, že hrál roli zprostředkovatele a administrátora dotací, který přes nastrčené lidi vylákal z krajského úřadu dotace na školení různých organizací. V této organizované skupině panovala podle státního zástupce konkrétní dělba práce. „Byla tam osoba, která to řídila, další měla na starost administrativní úkony, další připravovala materiál ekonomického charakteru,“ uvedl Kouble.

Jak vyplývá z rozsáhlého spisu, obžalovaní navzdory dotačním podmínkám vykazovali například smyšlené kurzy v oblasti gastronomie, péče o seniory či při školení záchranářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám