Hlavní obsah

Mohutný podvod s 20 000 oběťmi je znovu u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ojedinělý případ obžaloby z podvodu, jehož oběťmi se podle vyšetřovatelů stalo zhruba 20 000 lidí, začal ve čtvrtek znovu projednávat ostravský krajský soud. Denis Vinček prostřednictvím firmy Truxa Group podle žalobce vylákal od důvěřivých zájemců o práci v průměru asi 300 korun, celkovou škodu kriminalisté spočítali na zhruba šest milionů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Denis Vinček (uprostřed) tvrdí, že nešlo o nelegální činnost. (23.11.2016)

Článek

Soud se už jednou případem zabýval – muži vyměřil šest let vězení a firmě zakázal činnost. Ovšem po několika rozhodnutích nadřízených soudů se případ vrátil k novému posouzení.

Nejvyšší soud označil za chybu, že v rozsudku nebyli specifikováni všichni poškození a verdikt pouze odkazoval na jejich seznam. Nyní se tak musí soud vypořádat s tím, že v celém textu rozsudku zazní kompletní seznam poškozených i s částkami škody.

Podle policie okradl 20 tisíc lidí. Nepovažuji se za podvodníka, řekl obžalovaný

Krimi

Soudce Ondřej Běčák řekl ve čtvrtek novinářům, že zvažuje při vyhlášení rozsudku využití počítačového čtecího zařízení, které má soud k dispozici. Zatím není jasné, jak dlouho nové kolo projednávání potrvá a kdy bude vyhlášen verdikt.

Podnikatel podle policie využíval špatných možností pracovního uplatnění některých skupin osob. Pomocí inzerce na internetu získal obrovské množství zájemců. „Šlo o jednoduchou manuální práci vykonávanou z domova, například plnění obálek,“ řekl státní zástupce Petr Kondělka.

Zájemci museli nejprve poslat drobný obnos, místo slibované práce ale obdrželi informací, že mají podobnou nabídku rozesílat také.

Okradl 19 360 lidí, ostravský soud mu vyměřil šest let

Krimi

Denis Vinček se hájil tím, že se inspiroval na Slovensku, kde je prý podobné podnikání možné provozovat legálně. Tvrdil, že nikoho k placení nenutil a považuje se za nevinného. Soud ale dospěl k názoru, že v podstatě vytvořil pyramidovou hru, na které velmi dobře vydělal.

Vyšetřování bylo velmi komplikované. Policie mimo jiné vytvořila jakési call centrum, v němž ve dvou směnách pracovalo zhruba dvacet policistů, kteří několik měsíců kontaktovali telefonicky všechny poškozené. Pomohlo jim to, že lidé, kteří na inzeráty odpovídali, museli při registraci uvádět svá telefonní čísla.

Policie dokonce Vinčekovi zabavila pět bytů, které pronajímal. Soud ale rozhodl o jejich vrácení s tím, že k jejich pořízení došlo ještě dříve, než se souzených podvodů začal dopouštět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám