Hlavní obsah

Rath přijel z vězení domů do Hostivic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostivice

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath se vrátil domů do Hostivic u Prahy z vězení, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. Soud někdejšího politika v úterý podmíněně propustil na svobodu, čeká ho ale ještě odvolací jednání v tzv. druhé části kauzy kolem podezření z manipulací se zdravotnickými zakázkami.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

David Rath opouští věznici v Brně-Bohunicích.

Článek

Rath odjel z věznice v Brně krátce po poledni bez jediného slova, zato s mírným úsměvem na rtech. Do Hostivic, kde dlouhodobě bydlí a má lékařskou ordinaci, dorazil kolem páté odpoledne.

Foto: ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath promluvil po propuštění z vězení s médii.

Žádost o propuštění Ratha podal Svaz pacientů ČR, soud návrh projednal loni v listopadu a již tehdy vydal rozhodnutí o propuštění expolitika na svobodu, jenže proti tomu podalo státní zastupitelství stížnost, takže Rath ve vězení zůstal.

David Rath opustil vězení

Krimi

Soud nyní o stížnosti pravomocně rozhodl v Rathův prospěch, a ten tak mohl na svobodu.

Podle soudu se jednoznačně prokázalo jeho polepšení a měl z věznice, kde působil ve své původní profesi lékaře, kladná hodnocení.

Propuštění Davida Ratha z vězniceVideo: Petr Kozelka, Právo

„Nemá cenu spekulovat o tom, jak dopadne druhá větev (další část případu zaměřená zejména na firmy – pozn. redakce). Je to složitý případ,” prohlásil v listopadu soudce a upozornil, že Rathovi spoluodsouzení manželé Kottovi už jsou také z vězení na svobodě.

Hřebejk se chystá točit příběhy Ratha i Dbalého

Film

Tzv. druhou větví korupční kauzy se bude odvolací vrchní soud zabývat v dubnu, Rathovi v ní dříve Krajský soud v Praze prodloužil nepravomocně trest ještě o rok.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (v současnosti Kottová) na archivním snímku z 10. března 2011.

Jedná se o část případu, ve které čelí obžalobě kvůli zdravotnickým zakázkám dalších osm lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav.

Reklama

Výběr článků

Načítám