Hlavní obsah

Putin je borec, odzbrojí ukrofašisty, napsal zastupitel Bruntálu. Čeká ho soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty.“ Tuto větu napsal v únoru na svůj facebookový profil Daniel Makay, zastupitel města Bruntál za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Stalo se tak několik dnů poté, co ruská armáda vtrhla z příkazu prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Teď za tyto výroky zastupitele čeká soud.

Foto: Facebook

Jeden z příspěvků zastupitele Bruntálu Daniela Makaye (SPD) na sociální síti volal po použití vodíkové bomby na území Ukrajiny

Článek

Makay se považuje za odborníka na zbraně. V příspěvku radil, že mají ruská vojska po­užít vodíkové bomby menší tonáže.

„Beru to i jako bývalý voják z povolání, věřím, že mu (Putinovi) ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí chunty. Je třeba opravdu zasadit ještě tvrdší úder, pokud budou ukrofašisti klást odpor,“ uvedl mimo jiné v příspěvku Makay.

Makayovi hrozí až tři roky, SPD od něj dala ruce pryč

Vyjádření se nelíbilo jak bruntálskému klubu zastupitelů SPD, které se od něj v březnu distancovalo, tak policii. Ta Makaye prověřovala a následně i obvinila. Případ pak bruntálské okresní státní zastupitelství poslalo v dubnu k soudu.

Odstupte, vyzvalo vedení Jilemnice zastupitele SPD, který ozdobil chlebíčky písmenem Z

Domácí

„Obžaloba byla podána 19. dubna a zdejšímu soudu doručena

20. dubna pro přečin schvalování trestného činu a také pro přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ řekla v úterý Právu předsedkyně bruntálského okresního soudu Hana Rapušáková.

Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo. Za zmíněné trestné činy hrozí Makayovi šest měsíců až tři roky vězení.

Co je na použití vodíkové bomby špatného, ptá se zastupitel

Bruntálský politik jakoukoli vinu odmítá. „Nevidím nejmenší vinu v tom, že jsem tam napsal, že bych použil vodíkovou bombu nízkého kalibru na zbraně ukrajinských fašistů, na jejich útočnou techniku. Nepsal jsem tam vůbec o tom, že bych tyto zbraně používal proti lidem,“ řekl Právu Makay.

Stejně tak prý nevidí nic špatného na tom, že chválil Vladimira Putina. „Můžu přece napsat, že kdokoli je borec,“ uvedl Makay. „S válkou obecně nesouhlasím,“ napsal ještě později Právu v SMS.

Policie řeší i Pekovou

V souvislosti s válkou na Ukrajině už policie zahájila trestní řízení u 182 případů, přičemž 56 z nich se týká schvalování a podpory ruské agrese či adorování ruských vojsk.

„Devatenáct osob je kvůli schvalování ruské agrese již trestně stíháno anebo jim bylo sděleno podezření v rámci zkráceného trestního řízení,“ upřesnil včera mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Domácí

Jednou z těch, které policie řeší kvůli jejím výrokům ohledně války na Ukrajině, je nově také molekulární genetička Soňa Peková, která se stala veřejně známou už v době pandemie covidu-19 mimo jiné svým odmítavým postojem k očkování.

Tato vědkyně letos počátkem dubna v rozhovoru pro Svobodné rádio hovořila takřka stejně jako ruská propaganda o biologických laboratořích na Ukrajině a přitom vyzvala k modlitbě za ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Byly tam laboratoře, prostě to vím“

„Možná půjdu k výslechu, ale všichni vědí, že na Ukrajině byly biologické laboratoře. To je informace, kterou já mám léta, to není novinka. Nemluvilo se o tom, prostě to je. Sleduji tento obor a prostě to vím,“ uvedla Peková s tím, že na Ukrajině se pracovalo s nebezpečnými patogeny.

„Tam, kde se na začátku bombardovalo, to koreluje s tím, kde byly ty laboratoře,“ podotkla v rádiu. Za tyto výroky na ni bylo podáno trestní oznámení, které řeší kladenští kriminalisté.

Policie řeší desítky případů schvalování nenávisti a ruské invaze

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám