Hlavní obsah

Psychiatr si chtěl pojistit dítě předčasným porodem, za ohrožení ženy dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let dostal ve středu u Krajského soudu v Plzni psychiatr Jan Freml (68) za pokus těžké újmy na zdraví. Podle obžaloby se měl pokusit vyvolat předčasný porod u ženy z Ostravska, když jí v 35. týdnu těhotenství píchl doma injekci s hormonem oxytocin, který může být aplikován pouze v nemocnici odborným lékařem a za nepřetržitého monitorování rodičky a plodu. Tím ženu i s dítětem ohrozil na životě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Psychiatr Jan Freml.

Článek

„Přihlédli jsme k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného a také k tomu, že prohlásil vinu. Navíc od spáchání trestné činnosti uplynuly už čtyři roky. Obžalovaný se také stará o několik nezletilých dětí,“ zdůvodnil podmíněný trest předseda senátu Jan Špeta.

„Oxytocin způsobuje silné a nekontrolovatelné kontrakce, při kterých může akutně dojít k odtržení placenty a tím k ohrožení života rodící ženy i plodu,“ upozornila žalobkyně Věra Brázdová. V tomto případě naštěstí k žádnému vážnému poškození zdraví u ženy ani miminka nedošlo. „Děloha ženy nebyla k přípravku tak citlivá, aby u ní vyvolal nadměrnou stimulaci děložní svaloviny,“ dodala Brázdová.

Freml ve středu u soudu řekl, že se cítí být vinen za skutek popsaný v obžalobě. „Přijímám vinu a souhlasím i s právní kvalifikací,“ prohlásil psychiatr. Ještě loni v lednu, kdy začal soud případ projednávat, tvrdil, že vše je pouze snůška výmyslů a překroucených faktů.

Psychiatr měl ohrozit těhotnou ženu, aby získal její dítě. Hrozí mu 12 let

Krimi

„Jsem nevinný jak holubice. Ničeho, z čeho jsem obžalován, jsem se nedopustil. Nikomu jsem neublížil, naopak o tu ženu jsem se staral, aby v klidu a ve zdraví porodila svého syna,“ prohlásil před soudem Freml. Tvrdil, že její dítě do péče získat nechtěl. „Sama mi ho nabídla ještě před narozením. Protože se jednalo o těhotnou ženu v nouzi a já jsem velmi citový člověk se sociálním cítěním, byl jsem v rámci pomoci ochoten přijmout toto dítě do naší pokojné a laskavé rodiny,“ řekl dále obžalovaný psychiatr.

Podle spisu se obžalovaný lékař se ženou dohodl, že ho uvede jako biologického otce a tím se vyhnou zdlouhavému adoptivnímu řízení přes sociálku. Měl to mít údajně vymyšlené tak, že ona se dítěte po porodu vzdá a on si ho s manželkou osvojí. Všechno klapalo do doby, než měl psychiatr na ženu začít naléhat, že by měla porodit dřív, aby se netrápila.

Podezřelý ze 14 let staré vraždy byl vydán na Slovensko

Krimi

„Měl strach, že si to rozmyslím a dítě mu nedám,“ vypověděla. Nakonec souhlasila s jeho plánem, že jí píchne nějaké injekce na vyvolání kontrakcí a pak ji odveze do nemocnice, kde zařídí porod císařským řezem. Tam mělo vše vyplavat na povrch.

„Těhotnou ženu k nám přivezla záchranná služba a hned za ní přijel muž, který prohlašoval, že je lékař a biologický otec dítěte. Tvrdil, že jí odtekla plodová voda a že má kontrakce,“ uvedla jedna ze zdravotnic.

Podle ní je Freml přesvědčoval, že žena musí rodit hned a císařským řezem, protože po spontánním porodu by se u ní mohla rozvinout laktační psychóza s nepředvídatelnými reakcemi, řekla dále zdravotnice.

Při vyšetření zjistila, že žena má na hýždích vpichy přelepené náplastí. „Řekla nám, že ráno dostala injekci s oxytocinem. To nás šokovalo. To dítě mohlo klidně umřít. Byli jsme naštvaní, že se z nás snažil ten doktor dělat blbce,“ uzavřela zdravotnice s tím, že případ oznámila policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám