Hlavní obsah

Propagátor konopí vyhrožoval soudu, dostal osm měsíců vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Známý a neúnavný propagátor konopného léčitelství Dušan Dvořák si prodlouží pobyt ve vězení. K tříletému trestu, který dostal za pěstování konopí, mu blanenský okresní soud přidal dalších osm měsíců. Dvořák si to vysloužil výhrůžkami, které adresoval zejména prostějovskému soudu. Právě tam byl totiž opakovaně odsuzován za své neutuchající pěstitelské činy.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Dušan Dvořák v soudní síni. Archivní snímek

Článek

Informaci o odsouzení Právu potvrdily dva na sobě nezávislé justiční zdroje. „Ta míra neslušnosti a agresivity v jeho podání už přesáhla únosnou mez,“ řekl Právu jeden ze zdrojů. Při soudním jednání se Dvořák podle informací redakce nepokoušel zapírat, spíš vysvětloval, co ho k zoufalému činu vedlo, a řekl, že se za své jednání stydí. Podle informací Práva se proti trestu neodvolal.

Tři roky natvrdo pro pěstitele konopí Dvořáka

Krimi

Případ zaměstnal hned několik justičních institucí - kauzu nemohl kvůli podjatosti soudit prostějovský soud, proto spis putoval do Blanska, obžalobu připravili zase na státním zastupitelství ve Vyškově.

K tomu, sepsat nejrůznější výhrůžky adresované nejen trestním soudcům, Dvořáka zřejmě ponouklo zoufalství z posledního verdiktu prostějovského soudu z konce loňského roku. Po několika předchozích podmíněných odsouzeních totiž už dostal tři roky ve vězení, navíc byl v době jednání ve vazbě poté, co si zařídil víza do USA, a panovala obava, že by se útěkem za oceán mohl soudnímu jednání vyhýbat.

Konopí je požehnáním pro tuto planetu, řekl soudu jeho propagátor a dostal podmínku

Krimi

Verdikt pak potvrdil i odvolací Krajský soud v Brně. Tam Dvořák neuspěl s tvrzením, že jeho jednání je beztrestné, a naopak že postupem policie při zabavení věcí došlo k ublížení na zdraví či smrti některých odběratelů jeho konopných přípravků.

Odvolací senát letos v únoru odmítl mnohé Dvořákovy námitky s tím, že soudy jsou od toho, aby aplikovaly právní normy, nikoli od toho, aby měnily zákony, což je věcí politiků. „Je nutné souhlasit s názorem Ústavního soudu (ÚS), že v demokratickém právním státě nelze podřizovat právní úpravu vůli jediného člověka, tedy ani obžalovaného,“ upozornil odvolací senát s tím, že i podle ÚS žádné základní lidské právo na pěstování konopí není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám