Hlavní obsah

Probodla agresivního manžela, soud jí o rok snížil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokus o zabití manžela snížil ve středu pražský vrchní soud sedmačtyřicetileté ženě původně čtyřletý trest vězení o jeden rok. Žena opilého muže bodla po dlouhodobě konfliktním manželství nožem do hrudníku a probodla mu plíci. Soud tak vyhověl odvolání obžalované kvůli výši trestu, uloženého Krajským soudem v Pardubicích. Verdikt je pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve věci víceméně nejsou žádné přitěžující okolnosti, pro které by nebylo nutné neuložit trest na samé spodní hranici sazby, která v tomto případě činí tři roky,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Žena bodla svého manžela poslední lednové pondělí v jejich bytě v Pardubicích třiatřiceticentimetrovým nožem do hrudníku a probodla mu plíci. Bodnutí předcházela hádka, kdy muž ženu v opilosti napadl. V přípravném řízení muž popřel, že by ženu k něčemu vyprovokoval. Podle něj šlo o nečekaný útok, nikoliv o sebeobranu.

Nebyl to v jejich manželství zdaleka jediný případ. Už pár týdnů po svatbě skončila žena s těžkým otřesem mozku v nemocnici. Problém spočíval zejména v mužově pití alkoholu. I když se s alkoholismem několikrát léčil, nikdy to nikam nevedlo. „Vždycky ten antabus přepil,“ krčila rameny obžalovaná.

Žádné facky, jen pěsti

Muž ji prý nikdy nefackoval, ale jako bývalý boxer ji rovnou mlátil pěstmi. To ostatně u pardubického soudu žena dokazovala mimo jiné vymlácenými předními zuby. „Byla jsem zmalovaná jak velikonoční vajíčko,“ popsala ve středu žena charakter jejich vztahu.

Den před inkriminovaným pondělím ji muž i s oběma syny vyhodil na ulici. Den na to je vzal zpátky, vlastně jen proto, aby se znovu pohádali. „Dětem by bylo líp v dětským domově,“ vmetla obžalovaná muži v jednu chvíli do tváře. Načež dostala pěstí.

Slovo dostal před odvolacím soudem i napadený. Vyčítal manželce, že chodila pozdě spát a děti kvůli tomu zaspaly do školy, že naučila jejich psa spát v posteli a on tak musel spát v obýváku. Postěžoval si, že na poště, kde pracuje, měl dlouhé směny, že jezdil za přivýdělkem do Prahy, a tak mu někdy „praskly nervy“.

Žena na závěr prohlásila, že je jí líto, co se stalo a že minulost už nevrátí. Zároveň soud ubezpečila, že s manželstvím je konec. „Ještě čekáme na papíry, ale je konec. Tam není pochyb,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám