Hlavní obsah

Případ zabijácké marihuany u soudu: Já to nepřinesl, hájil se muž obžalovaný za smrt kamaráda

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Ostravský krajský soud začal v pondělí řešit první ze dvou případů úmrtí, k nimž došlo v rámci loňské vlny otrav po požití syntetické marihuany. Na lavici obžalovaných usedl 37letý bezdomovec Lukáš Masný, který podle obžaloby poskytl svému kamarádovi sáček s jedovatou látkou ke společné inhalaci. Zatímco Masný přežil, jeho kamarád upadl do bezvědomí a zemřel.

Foto: David Moravec, ČTK

Obžalovaný Lukáš Masný u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Vlna otrav nebezpečnou syntetickou marihuanou loni na podzim zasáhla Ostravu a okolí. Policie od loňského podzimu do letošního května obvinila kvůli kauze dvě desítky lidí.

Droga pocházela z přesně nezjištěných zdrojů z Polska. Evidováno bylo celkem 23 intoxikací spojených s vážnými problémy, velká část postižených musela být hospitalizována v nemocnicích. Dva lidé na následky požití zemřeli.

Případ, kterým se soud zabývá od pondělí, vlnu loni 10. září odstartoval. Jak uvedl státní zástupce David Bartoš, bezdomovci kouřili syntetické konopí v Komenského sadech v centru Ostravy. Poté, co jeden z nich upadl do bezvědomí, zasahovala na místě záchranná služba, která už ale 32letému muži nedokázala pomoci.

Foto: Policie ČR

Uvnitř obalu s nápisem SPD se nachází světlý prášek

Obžaloba tvrdí, že to byl Masný, kdo drogu na místo přinesl. Obžalovaný to ale v pondělí popřel. „Nebyl jsem to já, kdo to přinesl. Pouze jsem mu dal patnáct korun na skleněnku, ze které jsme to pak kouřili,“ řekl u soudu.

Oba muži se spolu znali šest let, oba žili jako bezdomovci. Podle Masného oba nepochybovali o tom, že by nemělo jít o klasickou marihuanu.

Masný soudu řekl, že jeho nejvýše dosaženým vzděláním je sedmý ročník základní školy. „Do školy jsem chodil devět let, z toho jsem dvakrát propadl,“ řekl. V minulosti se živil buď prací načerno, anebo sběrem starého papíru. Tak tomu bylo i v osudný den.

„Sbírali jsme papír, pak jsme ho odevzdali do sběrny a koupili jsme víno. Kamarád říkal, že má trávu a že potřebuje peníze na skleněnku, tak jsem mu je dal,“ řekl.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechy svědků a soudních znalců. Úkolem soudu je rozhodnout, zda jsou správné závěry policie, že to byl právě obžalovaný, kdo drogu na místo přinesl, byť s vědomím, že jde o přírodní sušené konopí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám