Hlavní obsah

Primář dítě při výplachu žaludku předávkoval solí. Za jeho smrt dostal podmínku

Aktualizováno

Podmíněný trest dostal v pondělí u Okresního soudu v Domažlicích primář tamní nemocnice František Zahálka (68) za usmrcení z nedbalosti. Podle rozsudku loni v březnu jako službukonající lékař vypláchl žaludek rok a půl starému chlapečkovi extrémně koncentrovaným solným roztokem, který způsobil metabolický rozklad organismu a následný otok mozku, jenž vedl ke smrti malého pacienta.

Lékař Zahálka u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Kromě podmíněného trestu 20 měsíců se zkušební dobou v trvání dvou let dostal muž zákaz činnosti lékaře na tři roky. Rozsudek není pravomocný.

„Obžalovaný měl snahu pomoci, ale postup, který zvolil, byl katastrofou. Podání extrémně koncentrovaného solného roztoku byl pro chlapečka fatální a jeho smrt je v příčinné souvislosti s jednáním obžalovaného,“ prohlásil předseda senátu Jan Švígler. Upozornil na to, že rodiče zemřelého mají naprosto zničený život.

Dítě tehdy z preventivního důvodu přivezli do nemocnice jeho rodiče poté, co doma spolykalo hrst syrových fazolí. Bylo zdravé bez jakýchkoliv zdravotních potíží. Podle soudního znalce Michala Hladíka měl obžalovaný primář nechat dítě převézt na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku. Místo toho se rozhodl vyvolat u pacienta zvracení aplikací roztoku sondou do žaludku, který obsahoval 15 procent chloridu sodného, přičemž obvyklá koncentrace je 0,9 procenta.

Lékaře soudí za smrt dítěte po výplachu žaludku. Řídil jsem se praxí, tvrdí

Krimi

Znalec upozornil také na to, že na dítěti po přijetí do nemocnice nebyly patrné žádné známky intoxikace. „Pokud jde o otravu ze syrových fazolí, tak k jejím projevů dochází dva až tři hodiny po konzumaci. Obvykle jde o průjem a zvracení. Do roku 2014 se otrávilo fazolemi celosvětově pět dětí, z toho tři zemřely odvodněním při průjmu a zvracení a ne přímým působením toxinu,“ doplnil Hladík.

Zahálka se hájí tím, že postup konzultoval s kolegy z toxikologického centra v Praze. „Tam mi sdělili, že fazole musí co nejrychleji ven. Použil jsem solný roztok, protože na rychlé vyzvracení není léčivo. Nikde není popsáno, jakou koncentraci roztoku zvolit. Tak jsem se řídil podle své praxe. Dítě fazole vyzvracelo a já jsem považoval situaci za vyřešenou,“ prohlásil Zahálka.

Dítě v Domažlicích zemřelo po výplachu žaludku. Stíhají lékaře

Krimi

Tvrdil, že převoz dítěte na specializované pracoviště, což v tomto případě byla plzeňská fakultní nemocnice, viděl jako riskantní s ohledem na hrozící otravu.

Podle znalce měl ale na převoz dostatek času. „Už vzhledem k příznakům otravy, které nastupují až po několika hodinách, měl dostatečný časový prostor chlapce nechat dopravit sanitkou nebo vrtulníkem na odborné pracoviště, kde by si s ním byli schopni poradit. I kdyby během převozu záchrannou službou došlo k průjmu či zvracení, lékař by ho byl během cesty schopen zajistit tak, aby nedošlo k jeho ohrožení na životě,“ dodal znalec.

Reklama

Výběr článků

Načítám