Hlavní obsah

Lékaře soudí za smrt dítěte po výplachu žaludku. Řídil jsem se praxí, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Loni v březnu přivezli rodiče do domažlické nemocnice patnáctiměsíčního syna s tím, že spolykal hrst syrových fazolí. Tehdy sloužící lékař na ambulanci František Zahálka chlapečkovi vypláchl žaludek solným roztokem. Po několika hodinách přestalo dítěti bít srdce a už se ho nepodařilo oživit. Za usmrcení z nedbalosti stanul v pondělí 69letý lékař před domažlickým soudem. Vinu popřel.

Lékař Zahálka u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně Marie Pekovičové zvolil Zahálka chybný postup. Poukázala na závěry znalců, podle nichž neměl vůbec provádět zákrok, ale dítě nechat co nejrychleji převézt na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku.

„Následně mělo být dítě umístěno na jednotku intenzivní péče a monitorován jeho zdravotní stav po zákroku a také pro riziko možných projevů intoxikace,“ napsali znalci do posudku.

Dítě v Domažlicích zemřelo po výplachu žaludku. Stíhají lékaře

Krimi

Chlapec zemřel v důsledku dehydratace mozkových buněk, kterou patrně způsobil hypertonický roztok užitý k výplachu žaludku.

Byl to správný postup, hájí se lékař

„Použil jsem správný medicínský postup,“ prohlásil Zahálka, který je zároveň primářem dětského oddělení domažlické nemocnice.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lékař František Zahálka

Tvrdil, že vyvolání zvracení bylo v daném okamžiku a na daném místě jedinou metodou, kterou šlo uplatnit. „Použil jsem solný roztok, protože na rychlé vyzvracení není léčivo. Nikde není popsáno, jakou koncentraci roztoku zvolit. Tak jsem se řídil podle své praxe. Dítě fazole vyzvracelo a já jsem považoval situaci za vyřešenou,“ vypovídal Zahálka.

Za smrt čtyřletého chlapce, na kterého spadla branka, dostal lékař podmínku

Krimi

Hájil se tím, že není nikde dáno, že dítě musí být po této proceduře umístěno na intenzivní péči. „Sestra měla za úkol dítě sledovat a také jsem poučil matku, aby syna neopouštěla a každou změnu zdravotního stavu nám hlásila. Asi za dvě hodiny po zákroku přišla sestra s dítětem v náručí. Zjistil jsem, že má zástavu dechu a je bez srdeční činnosti,“ dodal Zahálka.

Upozornil na to, že převoz dítěte na specializované pracoviště, kdy v tomto případě byla plzeňská fakultní nemocnice, bylo riskantní vzhledem k hrozící otravě ze syrových fazolí. „Volal jsem na toxikologické centrum do Prahy, kde mi sdělili, že fazole musí být co nejrychleji odstraněny,“ prohlásil Zahálka.

Soud musí znovu projednat smrtelnou nehodu, kterou zavinil opilý lékař

Krimi

Matka chlapečka vypověděla, že po výplachu žaludku se jí syn nezdál a několikrát na to zdravotnický personál upozorňovala. „Byl malátný, protáčel oči a těžce dýchal. Primář mě ubezpečil, že je to po takovém zákroku normální. Nechali mě se synem na pokoji. Nikdo nás nekontroloval. Na chvilku jsem šla do koupelny a když jsem se vrátila, Martínek ležel v postýlce s otevřenou pusinkou. Odhrnula jsem peřinku, v tom okamžiku prudce zvedl hrudník. Pak přestal úplně reagovat. Zavolala jsem sestru, která ho vzala do náručí a utíkala pryč na vyšetřovnu,“ popisovala žena, co se dělo po zákroku. To bylo naposledy, kdy syna viděla živého.

Rodina chlapce žádá odškodnění v řádu milionů korun. „Martínek byl dlouho a toužebně očekávaným potomkem,“ citoval soudce vyjádření otce dítěte. „Je to pro nás velmi citlivá věc a neradi bychom se k tomu veřejně vyjadřovali. Navíc přítelkyně na tom není stále psychicky dobře,“ sdělil otec Právu.

Syrové fazole mohou podle vedoucí toxikologického střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Daniely Pelclové způsobit závažné komplikace. „U dítěte je nutná návštěva lékaře už po snědení tří syrových fazolí. Obtíže se dostaví za dvě až tři hodiny, a to v podobě zvracení, průjmu nebo i krutých bolestí břicha. Zpravidla přitom dochází k dehydrataci, která může skončit i šokovým stavem,“ vysvětlila Pelclová s tím, že čím mladší je dítě, tím závažnější pro ně může být následek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám