Hlavní obsah

Při zásahu v Teplicích, kde zemřel zdrogovaný Rom, policisté nechybovali, rozhodl také GIBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Při loňském červnovém zákroku v Teplicích, po němž zemřel Rom pod vlivem drog, policisté nespáchali trestný čin. Po prověřování případu o tom rozhodla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která se zabývá trestnými činy policistů. Ke stejnému závěru dospěli nedávno rovněž nadřízení zasahujících policistů na jejich krajském ředitelství. Obě vyšetřování se vedla nezávisle na sobě.

Zákrok v Teplicích

Článek

„Šetřením bylo zjištěno, že služební zákrok proti muži byl proveden standardním způsobem, za použití zákonných donucovacích prostředků, jejichž použití nemělo prokázanou příčinnou souvislost s následným úmrtím,” sdělila ve středu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podle vyšetřovatelů se neprokázalo, že by zákrok s úmrtím muže souvisel, příčinou smrti muže byla intoxikace pervitinem.

Se stejným závěrem přišel rovněž odbor vnitřní kontroly policie Ústeckého kraje, o prověřování informovaly Novinky minulý týden.

Zakleknutím zátylku nelze člověka udusit, tvrdí instruktor

Domácí

Obě prověřování se podle mluvčí GIBS vedla nezávisle na sobě.

„Médiím bylo na samém počátku z naší strany sdělováno, že po prvotním prostudování všech dostupných podkladů nebyly zahájeny úkony trestního řízení a že bude docházet k průběžnému seznamování se s novými policejními materiály. Šetření tedy probíhalo nadále,” vysvětlila mluvčí.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel.

Inspekce podle Nguyenové rovněž zohlednila informace z loňského prosince od úřadu Veřejného ochránce práv, tzv. ombudsmana.

Podle zástupkyně úřadu Moniky Šimůnkové policisté mohli pochybit a podle jejích předběžných závěrů zdravotníky volali pozdě, navíc údajně nekontrolovali patřičně zdravotní stav zadrženého.

Rodina zemřelého Roma v Teplicích podala trestní oznámení na policii

Krimi

To se ale podle inspekce neprokázalo.

„Nebyla zjištěna prodleva v přivolání záchranné služby z místa. Do doby, než přijel sanitní vůz na místo, policisté provádějící zákrok se zajištěným mužem verbálně komunikovali, což je patrné i na části amatérsky pořízeného a následně zveřejněného audiovizuálního záznamu,” zmínila mluvčí GIBS.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

„Pouta byla muži sejmuta v sanitním voze až na žádost záchranářky, a to v době, kdy konstatovala kolaps. Do té doby hrozilo stále nebezpečí, že jmenovaný může pokračovat v sebepoškozování, napadání policistů nebo záchranářů,” dodala.

Žádný Floyd, odmítá policie srovnání smrti muže v Teplicích. A zveřejnila nové video

Krimi

Policisté v Teplicích zasahovali loni v polovině června kvůli potyčce dvou mužů, kteří poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám