Hlavní obsah

Policie o zákroku v Teplicích: Chvaty odpovídaly agresivitě zdrogovaného muže

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Zákrok policistů v Teplicích zcela odpovídal intenzitě chování agresora a muže zabily drogy - zhruba tak ve čtvrtek komentovalo vedení ústecké krajské policie sobotní incident v Teplicích, při kterém muži zákona donucovacími prostředky zpacifikovali muže, jenž později zemřel po převozu do nemocnice. Předběžné závěry pitvy podle policie hovoří o tom, že neexistuje příčinná souvislost mezi zásahem a úmrtím muže.

Tiskový brífink Krajského ředitelství PČR k okolnostem zákroku v TeplicíchVideo: Novinky

 
Článek

Přesná příčina smrti ale ještě není známa. Zásah komentovalo ve čtvrtek vedení ústecké krajské policie na tiskové konferenci v Teplicích, její ředitel Jaromír Kníže uvedl, že podle prvotního vyhodnocení byl postup policie adekvátní situaci.

„Byly použity oprávněné a zákonné postupy,” sdělil Kníže.

Jeho náměstek Zbyněk Dvořák řekl, že u muže nebyla zjištěna poranění orgánů ani známky dušení, ze kterých by plynulo, že se policisté vůči muži dopustili takového násilí, které by mělo vliv na jeho úmrtí jako třeba přílišný tlak na krk a hrudník či zakleknutí a zalehnutí.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

„Pitevní nález vedl jednoznačně k podezření z ovlivnění amfetaminovou látkou, dnes již víme, že to byl pervitin. Na těle byly zjištěny změny věnčitých tepen srdce,“ citoval z pitevní zprávy Dvořák.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Kníže zdůraznil, že policejní hlídka se snažila několikrát agresora mírnit, nedal si ale říct. Rovněž při samotném poutání se podle šéfa krajské policie snažili jeho podřízení sevření několikrát povolit, nemělo to ale význam, muž v agresivitě pokračoval.

Protože byl zadržený viditelně pod vlivem omamných látek, zavolali policisté záchranku. Ta nakonec musela muže už v sanitce resuscitovat a pacient později zemřel.

Kníže rovněž zmínil, že policie žádá případné svědky, aby přispěli jakýmkoliv záznamem incidentu, který pořídili. Policie totiž žádné nemá, ani z kamer ze služebního auta, ani nejsou k mání záznamy kamer městské policie.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

Incident zachytili přihlížející, videa se objevila na internetu. Zachycovala samotné poutání i okamžiky před příjezdem policie, kdy agresivní muž mlátil do vozidla nebo se válel na zemi.

Úmrtí muže vyvolalo řadu otázek ohledně přiměřenosti zákroku. Lidé na sociálních sítích přesto případ vzhledem k okolnostem přirovnávali ke smrti Američana tmavé pleti George Floyda. Tomu dlouhé minuty klečel policista Dereck Chauvin na krku přesto, že muž upozorňoval, že nemůže dýchat. Chauvina porota uznala vinným z vraždy, nyní čeká na výši trestu.

K případu se vyjádřila i Rada Evropy, která žádá důkladné a nezávislé vyšetření smrti Roma Stanislava T. Podle mezinárodní organizace událost vyvolává řadu otázek.

Incidentem se chce zabývat i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) mezitím přišla se závěrem, že podle ní zasahující policisté nespáchali žádný trestný čin, případem se proto dále inspekce nezabývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám