Hlavní obsah

Úřad ombudsmana: Policie chybovala při zákroku v Teplicích, po kterém zemřel muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podle zástupkyně Veřejného ochránce práv Moniky Šimůnkové policisté při červnovém zákroku v Teplicích pochybili. Předběžné závěry vyplývají ze zprávy o prověřování okolností případu. Po zákroku zemřel v sanitce zdrogovaný muž, proti kterému policie použila donucovací prostředky. Podle Šimůnkové policisté zdravotníky volali pozdě, navíc údajně nekontrolovali patřičně zdravotní stav zadrženého.

Zákrok v Teplicích

Článek

Šimůnková ve shrnutí zveřejněném v pondělí na webu ochránce práv, tzv. ombudsmana, uvedla, že podle ní zasahující policisté mimo jiné pochybili tím, že zdravotnickou záchrannou službu volali s tříminutovým zpožděním přesto, že „nutnost lékařského ošetření byla od počátku zjevná s ohledem na zdravotní stav” muže, kdy se mělo jednat o ovlivnění návykovou látkou a vytékání krve z úst.

Rom po policejním zásahu v Teplicích zemřel na intoxikaci pervitinem, uvedl znalec

Krimi

„Nikdo z policistů nemonitoroval zdravotní stav osoby, vůči níž zákrok směřoval, a včas nezjistil, že tento člověk přestal vykazovat známky života,” sdělila dále zástupkyně ombudsmana, což podle ní bylo porušením zásady přiměřenosti zakotvené v zákoně o policii.

Mladý muž rozbíjí auto rukou i hlavou.

Příslušný paragraf hovoří o tom, že policista má dbát na to, aby „donucovací prostředek nezpůsobil osobě újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání”.

Zakleknutím zátylku nelze člověka udusit, tvrdí instruktor

Domácí

Policisté podle Šimůnkové rovněž zadrženému muži po jeho kolapsu nesejmuli pouta z rukou a nezahájili okamžitou resuscitaci vlastními silami.

Poslanci EP přirovnali zabitého Roma z Teplic k černochovi Floydovi.Video: Evropský parlament

Kvůli potyčce dvou mužů, kteří mimo jiné poškozovali cizí auta, zasahovali policisté v Teplicích v sobotu 19. června. Šestačtyřicetiletý muž zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky.

Roma v Teplicích zabily drogy, říká Hamáček. Diplomaté to chtějí prezentovat v zahraničí

Domácí

Pitva podle policie neodhalila známky poranění orgánů ani dušení. Podle závěrů soudních lékařů měl muž v těle pervitin a zemřel na selhání srdce.

Tiskový brífink Krajského ředitelství PČR k okolnostem zákroku v Teplicích.Video: Novinky

Kvůli mužově smrti se konalo několik demonstrací, jejich účastníci dávali najevo názor, že policie pochybila. Případ vzbudil pozornost nejen v České republice.

Rodina zemřelého Roma v Teplicích podala trestní oznámení na policii

Krimi

Šimůnková zdůraznila, že prověřování ještě není uzavřené a zahájila ho na základě zpráv z médií, zejména s ohledem na zákonnost postupu policie a přiměřenost použití donucovacích prostředků.

Muž před zákrokem policie.Video: Policie ČR

„Mé šetření v žádném ohledu nenahrazuje postupy orgánů činných v trestním řízení, a tedy ani není závislé na výsledku soudní pitvy, která by měla určit příčinu smrti. Na tomto místě současně podotýkám, že dle mně poskytnutých dosavadních informací není interní šetření události vedené Krajským ředitelstvím Policie ČR Ústeckého kraje uzavřeno,” zmínila Šimůnková s tím, že sama šetření dosud neuzavřela a vlastní závěry shrne v závěrečném stanovisku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám