Hlavní obsah

Přerovský soud rozplétá případ napadení romských dětí v Lipníku

Právo, Miloslav Hradil
Přerov

Okresní soud v Přerově ve čtvrtek znovu otevřel případ slovního a fyzického napadení skupiny sedmi romských dětí, k němuž podle obžaloby došlo loni na jaře v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Tři z dětí byly ošetřeny v nemocnici.

Soud kvůli napadení romských dětí v LipníkuVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Útok mají podle obžaloby na svědomí Stanislav a Petra Pumprlovi z Přerova. Ti vinu odmítají. Připouštějí sice, že se do kontaktu s dětmi dostali při řešení problému, nikomu prý ale neublížili. Obžalováni jsou z výtržnictví, ublížení na zdraví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Hrozí jim až pět let vězení.

K incidentu došlo loni 7. dubna v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou. „Oslovovali je (romské děti) jako černé huby a uráželi je dalšími výrazy,“ uvedl již dříve státní zástupce Ivo Krobot s tím, že poté následovaly rány pěstmi do obličeje a facky. V několika případech údajně útočníci srazili děti na zem a kopali do nich.

Muž a žena měli v Lipníku nad Bečvou napadnout pět dětí

Krimi

Tři napadené děti byly podle státního zástupce ošetřeny v nemocnici. Podle lékařských zpráv utrpěly podvrtnutí krční páteře, lehký otřes mozku a zhmožděniny. Oba obžalovaní útok popírají. Muž mimo jiné uvedl, že na místo vyrazil s manželkou poté, co jim čtrnáctiletá dcera oznámila, že ji ve městě napadly romské děti. Nemělo to být poprvé.

„Nasedli jsme do auta a zajeli jsme na zámecké nádvoří. Byla tam skupina dětí. Přistoupil jsem k nim, abych se zeptal, co je příčinou,“ uvedl muž s tím, že než stačil cokoliv říct, začaly mu sprostě nadávat. „Jediný fyzický kontakt s dětmi bylo to, že jednoho jsem odstrčil a jednomu dal facku. Netuším, kde se mohly zranit,“ konstatoval Pumrla. Skupinka dětí se pak podle něj rozprchla.

Napadení romských dětí v Lipníku bylo podle policie trestným činem

Krimi

Vinu popřela i jeho manželka. „Chtěli jsme jen vědět, proč k urážení a napadání dcery dochází, nikomu jsme neublížili. Manžel dal jednomu facku a odstrčil kluka, to bylo všechno,“ řekla u soudu žena. I podle ní je romské děti při příchodu do parku častovaly sprostými výrazy.

U soudu ve čtvrtek vypovídala mimo jiné dcera Pumprlových. „Jeli jsme tam s tím, že si taťka chtěl promluvit s dětmi, co mě napadly, ať mě už nechají na pokoji,“ uvedla svědkyně s tím, že romské děti jí při incidentu, o kterém řekla rodičům, sprostě nadávaly, tahaly jí za vlasy, uštědřily několik facek a koply do stehna.

„Když jsme k dětem přišly, zeptal se táta: Kdo má problém s mojí dcerou? Na to se před něj postavil starší kluk a řekl: Co je, p.čo? Táta mu dal facku, spíše pohlavek, a dalšího, který za ním poskakoval, odstrčil. Ostatní děti utekly. My jsme pak nasedli do auta a odjeli,“ popsala incident dcera Pumrlových s tím, že žádná zmínka o barvě pleti nepadla. Ke zranění dětí podle ní nedošlo.

Z napadení romských dětí v Lipníku byli obviněni muž a žena

Krimi

„Podle mě jsou to strašně ulhaný děti. Já tam byla a vše viděla, vím, co se stalo,“ zdůraznila k tvrzení romských dětí, že byly brutálně zbity. „Naši žádní rasisti nejsou. Od malička jsem vedena, abych se bavila s každým, a ne někoho odsuzovala kvůli barvě pleti,“ doplnila svědkyně, přičemž zdůraznila, že ona sama má mezi kamarády i několik Romů.

Příliš jasno do případu nevnesli ani další svědci, kteří ve čtvrtek u soudu vypovídali. Pokud incident viděli, bylo to jen z větší vzdálenosti, ve výpovědích byly i rozpory. Konkrétnější byl jen jeden ze svědků, když uvedl: „Viděl jsem, jak byly mláceny děti. Někteří z napadených leželi na zemi, některé děti brečely, další si držely místa, která je bolela.“ Tvrdil, že incident viděl ve vzdálenosti zhruba osmi metrů.

Jeho bratr, který byl rovněž svědkem incidentu, však vypověděl, že stáli zhruba 70 metrů daleko a příliš toho neviděl.

Poradna: Dcera se zamilovala do Roma a jde z průšvihu do průšvihu

Děti

Policie, na kterou se obrátili rodiče dětí, případ původně šetřila jako přestupek proti občanskému soužití, následně jej převzali kriminalisté, kteří jej začali šetřit jako trestný čin.

Incident vyvolal ve městě napětí, policie kvůli zklidnění situace spolupracovala s radnicí, specialistou na romskou problematiku a také s asistenty prevence kriminality. Děti, které byly podle obžaloby napadeny, požadují prostřednictvím svého zmocněnce na bolestném a na nemajetkové újmě po manželském páru dohromady zhruba 300 tisíc korun.

Soud případ odročil na neurčito. Chce si vyžádat znalecké posudky týkající se zranění dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám