Hlavní obsah

Praštil muže lahví do hlavy kvůli roušce, dostal 20 měsíců

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ránu lahví do hlavy si vysloužil v jedné z brněnských pekáren muž, který napomenul zákazníka bez roušky. Když se útočník před soudem zpovídal za ublížení na zdraví, zkrotl a hájil se, že je dobrým člověkem, což dokazoval i tím, že si z útulku osvojil dvě kočky. Ani to mu však nepomohlo a brněnský krajský soud mu potvrdil 20 měsíců vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo loni za jarního nouzového stavu. Muž přišel večer do nonstop pekárny v podroušeném stavu. „Nejdříve slovně napadl poškozeného, který jej upozornil na nevhodné chování vůči personálu prodejny a na to, že nemá nasazenou povinnou roušku na obličeji. Následně jej útočník před prodejnou udeřil do hlavy lahví od alkoholu, kterou držel v ruce,“ stojí v rozsudku, který má Právo k dispozici.

Útočník při potyčce stihl ještě rozbít výlohu, pak se ještě vrátil do prodejny a napadenému opět bez roušky nadával, načež se jej pokusil udeřit ještě pěstí. Oběť se ráně vyhnula, opilec zřejmě zavrávoral a při pádu hlavou rozbil regál s potravinami. V dalších urážkách pak pokračoval až do chvíle, než dorazila přivolaná policejní hlídka.

Chlapec v Berouně neměl roušku a neuposlechl výzvu. Strážníci ho zpacifikovali

Krimi

Muž skončil před brněnským městským soudem, kde dostal za ublížení na zdraví a výtržnictví trest 20 měsíců vězení. S verdiktem se nesmířil a podal odvolání, v němž si sypal popel na hlavu. Uznal, že útoku se sice dopustil v podmínce, ale poslední odsouzení za znásilnění pro něj prý bylo velkou výstrahou.

Alkohol ho „odbrzdil“

„Začal jsem abstinovat, protože jsem pochopil, že nezvládám následky po požití alkoholu. Podařilo se mi několik let žít řádným životem. Osvojil jsem si z útulku dvě kočky, opravuji počítače pro lidi z okolí, návštěvu restaurace jsem omezil na situaci, kdy jsem si jednou týdně chodil pro pivo do džbánku těsně před zavíračkou,“ tvrdil.

Rouška bude opět povinná všude v obcích, látková nestačí

Domácí

Osudný den se podle něj zvrhl poté, co mu kamarád přinesl k narozeninám lahev alkoholu, kterou spolu vypili. Tím se „odbrzdil“, vydal se na cestu po Brně, vypil další lahev a řádil v pekárně. „Pochopil jsem, že se musím s démonem alkoholu vypořádat. Už si ani nechodím do džbánku,“ tvrdil muž a žádal, aby dostal jen podmínku.

Senát v čele s Vlastimírem Čechem ale neměl slitování. „Od spáchání trestné činnosti jej neodradilo, že se nacházel ve zkušební době podmíněného odsouzení za znásilnění. Svým fyzickým kontaktem s poškozeným nepochybně porušil své povinnosti vyplývající z opatření vlády a zvýšil tak riziko šíření koronaviru,“ konstatoval Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám