Hlavní obsah

Požár zničil Krejčířovu vilu. Příčinou je zřejmě nedbalost nebo úmysl

– Praha • Aktualizováno

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru vily v Černošicích u Prahy, která patřila uprchlému kontroverznímu podnikateli Radovanu Krejčířovi, je podle hasičů nedbalost nebo úmysl. Požár byl po devíti hodinách uhašen.

Záznam: Hasiči likvidují požár vily Radovana KrejčířeVideo: Novinky

 
Článek

Na místě zůstane dalších osm hodin jedna dobrovolná jednotka hasičů, policie musí během dne sehnat zástupce majitele, který objekt převezme. Vyšetřovatelé nalezli ohnisko požáru, speciálně vycvičený pes na hledání urychlovačů hoření ale nic nenašel, řekla odpoledne mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Hasiči již ráno prakticky vyloučili možnost technické závady, dům byl totiž odpojený od elektrického proudu i plynu.

„Hasiči během dopoledne rozebírali střechu. Ta je z dvojitého podbití dřeva s izolací a bonským šindelem, což je to nejhorší, co pro zásah mohlo být. U zásahu se vystřídalo zhruba čtyřicet hasičů,“ řekla Novinkám před desátou hodinou mluvčí Kereková.

Krejčířova vila začala hořet kolem druhé hodiny ranní a hasiči okamžitě vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. S plameny bojovalo osm jednotek a zásah jim komplikovala rozsáhlá a složitá stavba střechy. Jako posily dorazily také jednotky z Prahy. Požár dostali pod kontrolu až po několika hodinách.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár vily Radovana KrejčířeVideo: Novinky

Škoda byla zatím vyčíslena na 20 milionů korun. Během dopoledne si místo převzali hasičští a policejní vyšetřovatelé. Nikdo nebyl při požáru zraněn.

V někdejší Krejčířově rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka. Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, několikrát se stala terčem zlodějů či vandalů. Případný kupec by podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Loni na podzim ji stát neúspěšně nabízel v dražbě za necelých 49 milionů korun.

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj Praha vydala několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Reklama

Související články

Krejčířovu vilu zachvátil požár

Několik hasičských jednotek z Prahy i Středočeského kraje bojovalo v noci na úterý s rozsáhlým požárem vily Radovana Krejčíře v Černošicích na Praze západ....

Výběr článků

Načítám