Hlavní obsah

Požár s 11 mrtvými v Bohumíně: Žhář se chce vyhnout soudu a uzavřít dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Vyšetřování tragického požáru v Bohumíně na Karvinsku, při kterém loni v srpnu zemřelo 11 lidí, skončí zřejmě v srpnu. Státní zástupce nevylučuje uzavření dohody o vině a trestu s obviněným mužem, který už projevil ochotu dohodu uzavřít. Pak by se vyhnul soudnímu procesu s dokazováním. Policie z vícenásobné vraždy obvinila tehdy 54letého muže. Přiznal, že jeho motivem byly spory v rodině.

Požár bytu Bohumín, 8.8.2020Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Do konce srpna budou dokončeny všechny vyšetřovací úkony. V srpnu se pak uvidí, jaký bude další postup,” řekl dozorující státní zástupce Michal Król.

V úvahu podle něj přichází klasické ukončení vyšetřování podáním obžaloby. Možné je ale i jednání o dohodě o trestu.

„Je možné, že proběhne. Obviněný to už navrhl. Pokud by k dohodě došlo, nepodávali bychom už obžalobu, ale pouze návrh na schválení dohody,” uvedl státní zástupce.

Čtvrt roku po bohumínské tragédii: kolem domu lešení, s obžalobou se čeká

Domácí

Dohoda by znamenala, že muž prohlásí, že všechny skutky kladené mu za vinu spáchal. Soud by pak pouze schválil veřejné projednání návrhu dohody. Klasické několikadenní i delší hlavní líčení s výslechem svědků by se pak nekonalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd podezřelého žháře z Bohumína k souduVideo: Aleš Honous, Právo

Žalobce původně předpokládal, že vyšetřování skončí už na jaře, celý proces ale provázejí komplikace, kvůli pandemii koronaviru se například odkládaly výslechy.

Hasičský expert o zásahu v Bohumíně: Šance na přežití byla nepatrná

Domácí

Policisté útočníka obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Hrozí mu až výjimečný trest, včetně doživotí.

Motivem žhářského útoku byly podle žalobce spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Právě tento byt muž loni 8. srpna odpoledne zapálil. Konala se tam zrovna oslava narozenin a uvnitř bylo 15 lidí.

Obviněný podle policie polil dveře benzinem, který si přinesl, a zapálil je. Požár se rychle šířil. Oheň v bytě zabil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zemřely také další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí zemřelo po pádu z okna. Čtyřem lidem se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Panelový dům, kde došlo k požáru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám