Hlavní obsah

Pošťačka zpronevěřila peníze v nouzovém stavu, soud upustil od potrestání

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký Bor

Loni na jaře během nouzového stavu si 43letá pošťačka z Velkého Boru na Klatovsku nechávala peníze klientů. Klatovský okresní soud ji ve čtvrtek uznal vinnou ze zpronevěry 22 tisíc korun, upustil ale od jejího potrestání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Budeme zvažovat odvolání,“ reagovala na soudní verdikt šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Rozsudek znamená, že na ženu je nutno pohlížet, jako by nebyla odsouzena. Nebude mít tudíž ani záznam v rejstříku trestů. Hrozilo jí přitom až 8 let vězení.

Soudci neukládají tresty zpravidla v případech, kdy už pouhé projednání věci před soudem má podle nich na obžalovaného dostatečný preventivní i výchovný vliv. Zohledňují i to, jak se pachatel k celé věci postavil, zda se doznal, spolupracoval s policií a uhradil škodu.

Advokát platil vlastní exekuce z peněz klientů. Za zpronevěru 1,9 miliónu má podmínku

Krimi

V případě pošťačky se podle názoru soudu jednalo o mimořádné vybočení z jinak řádného způsobu života. Zaplatila také vzniklou škodu.

Podle spisu se ale obžalovaná žena zpočátku k chybějícím penězům neznala a snažila se svůj čin zakrýt, když tvrdila, že peníze zapadly za radiátor. Pravdu řekla až pod tíhou dalších důkazů.

Finanční nesrovnalosti odhalili na pobočce ve Velkém Boru kontroloři z provozní inspekce České pošty. Pracovnice přepážky se později přiznala, že si pro svoji potřebu nechala přes 20 tisíc korun. Vysvětlovala to tím, že rychle potřebovala větší obnos peněz, které chtěla obratem vrátit. Za svůj přehmat dostala okamžitou výpověď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám