Hlavní obsah

Policie obvinila pošťačku z Klatovska za zpronevěru v nouzovém stavu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Případ 43leté pošťačky z Velkého Boru na Klatovsku, která podle policie za jarního nouzového stavu zpronevěřila přes 20 tisíc korun, skončí u soudu. Původně policie případ odložila, ale po zásahu krajského státního zastupitelství jeho vyšetřování pokračuje.

Foto: Novinky

pošta o Vánocích

Článek

„Policie nyní zahájila trestní stíhání ženy pro zpronevěru,“ potvrdila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová. Odklon trestního řízení navrhla po zvážení všech okolností sama policie. „Podezřelá se doznala a uhradila škodu v plné výši, čímž škodlivé následky svého jednání odstranila,“ zdůvodnila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová, co bylo hlavním důvodem pro rozhodnutí o odložení.

Poukázala přitom i na čistý trestní rejstřík ženy, která se nikdy nedopustila ani přestupku.

„Jednalo se tak o mimořádné vybočení z jinak řádného způsobu života,“ dodala policejní mluvčí. Ženě hrozilo až osm let vězení. Policisté také zohlednili to, že za svůj přehmat už byla potrestána okamžitým vyhazovem z práce.

Pošťačka zpronevěřila peníze za nouzového stavu, trestu se vyhne

Krimi

„Po prostudování spisového materiálu v rámci dohledové prověrky jsem dospěl k závěru, že zákonné podmínky pro odložení věci nejsou splněny a je na místě dál vést trestní řízení,“ uvedl Petr Brýda z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Podle něho se k odložení přistupuje pouze ve zcela výjimečných případech. „Jak jsem zjistil ze spisového materiálu, dotyčná úřednice se zpočátku snažila svůj čin zakrýt. Navíc skutek spáchala v době platných mimořádných opatřeních kvůli pandemii koronaviru. Za této situace pak nebylo rozhodnutí o odklonu trestního řízení vhodné,“ dodal Brýda.

Finanční nesrovnalosti odhalili na pobočce ve Velkém Boru kontroloři z provozní inspekce České pošty letos na jaře. Pracovnice přepážky se později přiznala, že si pro svoji potřebu nechala 22 tisíc korun. Vysvětlovala to tím, že rychle potřebovala větší obnos peněz, které chtěla obratem vrátit. „S dotyčnou jsme okamžitě rozvázali pracovní poměr,“ řekl už dříve Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Reklama

Výběr článků

Načítám