Hlavní obsah

Posledního z Berdychova gangu dopadli Američané v Seattlu. Čachroval tam s doklady

• Aktualizováno
Novinky, kub

Čeští kriminalisté zadrželi ve spolupráci s policisty ve Spojených státech amerických posledního člena tzv. Berdychova gangu. Podezřelý J. P. podle policie v USA obchodoval s padělanými doklady a důkladně se maskoval.

Foto: Policie ČR

Policie zadržela posledního člena tzv. Berdychova gangu

Článek

O zadržení muže informovalo ve čtvrtek policejní prezidium na Twitteru a v tiskové zprávě. Případ byl podle policie už dříve odložen, kriminalisté ale díky novým poznatkům a kontaktům s kolegy v USA v červnu 2018 pátrání obnovili, rovněž podnikli několik cest do zahraničí.

„Policie v USA byla několikrát velmi blízko jeho zadržení, nicméně pokaždé se mu podařilo na poslední chvíli uniknout,“ sdělila mluvčí policie Kateřina Rendlová.

Smyčka pátrání se nakonec utáhla letos v Seattlu. „Bylo zjištěno, že hledaný používá více než 30 padělaných dokladů a dopouští se další trestné činnosti, především padělání dokladů,“ popsala mluvčí s tím, že například nezákonně zařizoval řidičské průkazy pro Čechy a Slováky v USA.

„Průběh pátrání navíc nesmírně komplikovala skutečnost, že policie nedisponovala aktuální fotografií ani otisky prstů hledaného,“ upřesnila Rendlová.

Berdych je venku z ruzyňské věznice, bude pracovat jako řidič

Krimi

Nakonec se muže podařilo vystopovat, přestože se na veřejnosti snažil maskovat. Měnil rovněž po několika dnech mobilní telefony. Do závěrečné akce šlo podle mluvčí několik stovek policistů. Podezřelého nakonec našli v úterý odpoledne v obchodě v městečku Tacoma na předměstí Seattlu.

Zadrželi ho místní policisté. „Příznačné bylo, že i těsně před svým zadržením se dopouštěl majetkové trestné činnosti a při zadržení se prokázal dalším z řady falešných dokladů. A v kapse měl víc než 15 tisíc USD v hotovosti,“ uvedla Rendlová.

Policista odložil důchod

Americká policie podle ní v případu českým kolegům výrazně pomohla. „Byli jsme svědky dosud nevídaného nasazení lidských a technických prostředků, hlavní vyšetřovatel v USA dokonce o rok odložil odchod do penze, jen aby se mohl věnovat vypátrání hledaného,“ sdělila mluvčí.

„Poprvé v historii bylo umožněno, aby osoba hledaná českou policií byla zařazena v USA do tzv. ‚Most Wanted‘ (anglicky nejhledanější, pozn. red.) programu a na poskytnutí informací, které by vedly k dopadení hledaného, byla úřady USA vypsána lákavá finanční odměna,“ poznamenala Rendlová.

Půta z Berdychova gangu byl podmíněně propuštěn, bude se živit jako zedník

Krimi

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v české historii. Skupina byla výjimečná v tom, že propojila podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na loupežná přepadení, vydírání i únosy, často se přestrojovali za policisty.

Organizovaná skupina, kterou tvořily desítky lidí, si trestnou činností přišla na více než sto milionů korun. Berdych se svými komplici spáchal první zločiny už v roce 1995. Odsouzený David Berdych opustil podmínečně v červnu 2015 vězení po více než 11 letech odpykaného trestu za loupeže a vydírání.

Policie: Plánoval a organizoval

Iniciály zadrženého odpovídají Jaromíru Prokopovi, jehož jméno již dříve média uváděla při mapování soudních procesů týkajících se kauzy. Vyšetřovatelé ho v minulosti navíc označili jako původní hlavu gangu a toho, kdo scénáře loupeží vymýšlel zejména v počátku jeho řádění.

Podobně o něm hovořil i dnes již zesnulý Ivan Jonák, někdejší majitel Discolandu Sylvie, jednoho ze symbolů noční zábavy v polistopadové Praze. Právě tam se podle spisu pozdější členové gangu seznámili, například Berdych disco hlídal coby vyhazovač.

České soudy Prokopa poslaly před více deseti roky do vězení na 13,5 roku v nepřítomnosti jako uprchlého a byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Nyní probíhá řízení o jeho vydání do Česka, což podle Rendlové zabere nejméně několik týdnů, spíše měsíců. Zadržený může rovněž podle zákona žádat o obnovu své části procesu. Navíc se bude vzhledem k dalším podezřením z trestné činnosti v USA řešit, kde a za co bude souzen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám