Hlavní obsah

Poslední Zelenkova oběť nemusela zemřít, kdyby nemocnice jednala

– PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek televizím Prima a Nova řekl, že poslední obět heparinového vraha Petra Zelenky nemusela zemřít, kdyby nemocnice jednala rychleji. Bývalý ministr David Rath v této souvislosti zmínil, že proti předávkování heparinu existuje protilék, který zabírá během desítek sekund, a také to, že předávkování heparinem lze snadno odhalit.

Článek

"Kdyby nemocnice konala, tak nemusela poslední oběť zemřít," řekl oběma televizím Julínek. Televize Nova uvedla podrobnosti. Podivné případy krvácení pacientů totiž ustaly v polovině září, když si vzal Zelenka dovolenou. Po svém návratu zabil 24. září Marii Fialovou.

Julínek v neděli oznámil, že závěry znalecké komise, která zkoumá působení Zelenky v nemocnici, budou pravděpodobně známy do konce ledna. Komise mimo jiné prozkoumá 17 chorobopisů.  Komise také šetří, jestli lékaři mohli osmi úmrtím zabránit, pokud by zjistili z pacientů předávkování heparinem.

Na předávkování heparinem je protilék

Dva velcí rivalové, současný i bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) i David Rath (ČSSD) se v nedělních Otázkách Václava Moravce shodli, že v havlíčkobrodské nemocnici, kde zabil Petr Zelenka osm lidí, byly systémové chyby.

Rath považuje za šokující, že Zelenka mohl zkoušet vraždit tolikrát: "Je potřeba kvalifikovat, zda nemocnice udělala všechno, aby toho člověka odhalila. Že to někdo zkusí dvakrát a vyjde mu to, je možné, ale zkusit to dvacetkrát a osmkrát uspět, to už svědčí o systémové chybě." Rath upozornil, že předávkování heparinem nemusí být smrtelné, protože existuje protilátka. "Heparin má výhodu, že má antidotum, po jehož podání člověk během desítek sekund přestane krvácet. Jako lékař jsem se setkal opakovaně s předávkováním heparinem. Provedli jsme větší sérii testů, stanovili jsme diagnózu na předávkování a podali protilék."

Julínek řekl, že tento lék zná, ovšem dodal, že v havlíčkobrodské nemocnici vystupoval jako ministr. "Ministr nemůže být lékař." Nemůže tedy hodnotit adekvátnost léčebných postupů. Slovy kritiky však nešetřil. "Primáři nekritizuji jako lékaře, to by měla posoudit znalecká komise. Pochybil jako vedoucí pracovník." Hlavní vinu ale vidí Julínek na managementu, který nedokázal pracovat s informacemi. Zmínil vágnost trestního oznámení: "Pouze iniciativa primáře pomohla policii, že se dozvěděla více a zasáhla."

Tomáš Julínek měl výhrady k chodu havlíčkobrodské nemocnice: "Nemocnice nemá vypracovaný žádný systém, jak se vypořádat s mimořádnými situacemi. To bude ale obraz všech našich nemocnic, nejen krajských, ale i těch přímo řízených ministerstvem."

Hejtman pochybění odmítá

Rath kritizoval, že krajské nemocnice byly převedeny na kraje a hejtman je jak zřizuje, tak i kontroluje.

Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil ovšem vinu odmítá, protože nebyl dobře informován už odvolaným ředitelem nemocnice Josefem Pejchlem. Ten se o problému v nemocnici zmínil jen na závěr rozhovoru a neuvedl, jak závažný byl problém.

Pejchl se bránil, že ani on neměl dost informací: "Měli jsme jen dvě indicie, že u jednoho pacienta byl podán heparin, který tam neměl být a ve službě sloužil i Zelenka, ovšem spolu s dalšími třemi sestrami," řekl bývalý ředitel.

Julínek hejtmana podpořil: "Hejtman dostal špatnou informaci, ne že někdo zemřel, ale že došlo k podání neznámé látky, která poškodila. Nic o heparinu, nic o Zelenkovi v trestním oznámení nebylo." 

Podle Julínka o odškodnění rozhodne soud

Rath a Julínek se shodli i na tom, že by se měl kraj pokusit o mimosoudní vyrovnání s poškozenými rodinami. Julínek je ovšem přesvědčen, že o něm stejně bude rozhodovat soud: "K soudu dojde, i když nemocnice bude chtít odškodnit pacienty, neboť narazí na své limity. V kraji bych šel na mimosoudní vyrovnání, nemocnice ztratila tvář, neotevřela problém zavčas."

Hejtman Vysočiny Vystrčil odmítl i to, že by jednal necitlivě s poškozenými a že zasáhl pozdě. O situaci jsem se dozvěděl 2. prosince a 3. prosince už zasedal krizový štáb. Kraj neřešil podle Vystrčila kontakt s potenciálními poškozenými, protože neměl seznam obětí.

Ze závěru znalecké komise ministerstva zdravotnictví bude čerpat i policie, uvedl v pořadu Miloš Kříž, náměstek ředitele pro trestní řízení východočeské policie. "Hlavní je objasnění případů vražd a pokusů o vraždy."

Policie ale bude také zjišťovat, zda Zelenka nezabil více lidí. Kříž také upozornil: "Bohužel došlo k opožděnému nahlášení a trestní oznámení neobsahovalo všechny skutečnosti, které mělo vedení nemocnice k dispozici." Připustil také to, že při vyšetřování bylo i zdržení na straně policie a nevyloučil, že příslušní lidé budou potrestáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocniční vrah není ve vazební cele sám

Třicetiletý muž z Jihlavy, jehož východočeští kriminalisté v pátek obvinili se sedmi dokonaných a deseti nedokonaných vražd pacientů oddělení...

Výběr článků

Načítám