Hlavní obsah

Zasílám balíček se zlatem, napsal ženě z Olomoucka nápadník. Poslala mu 1,2 milionu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osamělé ženy někdy při hledání partnerů ztrácejí rozum. Jinak si nelze vysvětlit dva čerstvé případy z Olomoucka, kdy podvodníci od dvou žen, s nimiž se seznámili na sociálních sítích, vylákali pod různými záminkami obrovské částky peněz. Právo o nich v úterý informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prvním případě podle ní podvodník kontaktoval v polovině loňského října sedmačtyřicetiletou ženu prostřednictvím internetové seznamky. „S ženou si dopisoval do poloviny letošního července a za tu dobu ji dokázal přimět k zaslání částky 1,2 milionu korun,“ uvedl mluvčí.

Ženě podle něj podvodník napsal, že jí poslal balíček se zlatem v hodnotě 24 milionů korun, který cestou zadrželi celníci, a požádal ji, aby zaslala několik tisíc eur za proclení zásilky, pojištění a další poplatky.

Zákazníci kupovali elektroniku na falešných e-shopech. Podvodníci si přišli na tři miliony

Krimi

„Žena postupně platila. Utratila nejen všechny své uspořené peníze, ale na většinu plateb si vzala úvěr,“ konstatoval Hejtman s tím, že pachateli v tomto případě hrozí vězení na dva roky až osm let.

Ve druhém případě se čtyřicetiletá žena na konci června seznámila na sociální síti s podvodníkem, který se vydával za Čechoameričana s trvalým bydlištěm v Praze. „Nápadník uvedl, že působí jako lékař na americké vojenské základně v Sýrii. Hned druhý den od seznámení ženu poprosil o zaslání částky 1500 liber,“ uvedl mluvčí.

Jako důvod k zaslání peněz podle ní podvodník uvedl zakoupení notebooku do školy synovi, který studuje v Anglii. Tvrdil, že sám podle pravidel na základně nemůže disponovat svým bankovním účtem. Nezapomněl opomenout, že peníze samozřejmě vrátí.

Seznamkový podvodník vytáhl z ženy za týden 700 tisíc, skončily v automatech

Krimi

„Žena souhlasila a poslala požadovanou částku do zahraničí. Zhruba za týden ji dotyčný požádal, aby kontaktovala jeho nadřízeného, přímo generála, kvůli udělení dovolené, aby mohl za ženou přijet. Tento „generál“ ženě e-mailem odpověděl, že dovolenou schválí, ale je nutné uhradit výdaje za téměř 16 000 dolarů. Žena i tuto částku zaplatila,“ podotkl Hejtman.

I po této platbě byla podle něj žena požádána o zaplacení dalších nejrůznějších poplatků. „Aby je uhradila, vyřídila si úvěr ve výši půl milionu korun. V tuto chvíli ji kontaktoval zástupce finanční společnosti poskytující úvěr a varoval ji před možným podvodným jednáním. Žena nakonec peníze do zahraničí neposlala, úvěr vrátila a věc oznámila na policii. Podvodník přesto z ženy za jeden měsíc vymámil přes 400 tisíc korun,“ doplnil Hejtman s tím, že v tomto případě hrozí pachateli rok až pět let za mřížemi.

Pár tisíc nestačilo. Podvodníci lákají důvěřivce na poukaz ve výši 20 000 Kč

Bezpečnost

Policie v souvislosti s těmito případy apelovala na osamělé ženy, aby byly opatrné, pokud se seznamují s muži prostřednictvím sociálních sítí.

„Obzvláště pozorné by měly být, pokud je o přátelství požádá neznámý protějšek ze zahraničí. Doporučujeme ženám tyto žádosti odmítnout. A pokud už na takové přátelství přistoupí, aby 'virtuálnímu příteli' v žádném případě neposílaly peníze,“ dodal policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám