Hlavní obsah

Policie vyslechla Kose i Augustína, kteří se vrátili z ciziny

• Aktualizováno

Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) už podle zjištění Práva vyslechli a fyzicky předali obvinění podnikateli Pavlu Kosovi, jednomu ze třinácti členů skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). Redakci to potvrdil zdroj blízký vyšetřování a nepřímo to vyplývá i z vyjádření Redlova obhájce. V úterý ráno eskorta přivedla Kosa k soudu, jenž rozhodl o vazbě pro Kose.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policisté přivádějí podnikatele Pavla Kose k soudu, jenž rozhodne o jeho vazbě.

Článek

Kos se sám v sobotu přihlásil na policii poté, co před středeční policejní razií odcestoval do Rakouska a následně se pohyboval na neznámém místě v zahraničí.

„Mohu vám sdělit, že můj klient se sám dostavil na policii – NCOZ v sobotu a aktuálně ve vztahu k jeho osobě probíhají úkony trestního řízení,“ napsal v pondělí Právu v SMS zprávě Kosův obhájce Vlastimil Rampula.

Kos je blízkým přítelem a důvěrníkem dalšího obviněného podnikatele a lobbisty Michala Redla, který je kriminalisty označen za hlavu celé skupiny. Její členové jsou obviněni kvůli údajnému manipulování zakázek pražského dopravního podniku (DPP) a z korupce.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

V policejním usnesení o zahájení trestního stíhání detektivové označují Kosa za jednoho ze zakládajících členů skupiny, který se prý mimo jiné podílel na ovlivňování zakázek a byl přítomný při rozdělování úplatků. Obviněn je z účasti na organizované zločinecké skupině, za což mu hrozí až deset let vězení.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Kosův návrat a obvinění odmítla komentovat. „K aktuálnímu vývoji tohoto případu se nebudeme v tuto chvíli jakkoli vyjadřovat. Ani k otázce, zda byl počet obviněných rozšířen, či nikoli,“ sdělila v pondělí Právu Bradáčová.

Kauza kolem Hlubučka: Soud poslal do vazby podnikatele Kose

Krimi

V úterý Kose poslal soud do vazby, oznámil Rampula. „Bylo vyhověno návrhu pana státního zástupce a můj klient byl vzat do vazby," řekl Rampula po skončení zasedání u Obvodního soudu pro Prahu 9.

Podle soudce existují důvodné obavy, že by se Kos mohl skrývat nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

Jeden dál v zahraničí

Nyní již odvolaný ekonomický náměstek a člen představenstva DPP Matej Augustín minulý týden vzkázal, že se ze svého rodného Slovenska v pondělí vrátí do Česka na výslech. Augustín se opravdu vrátil, policie ho v pondělí zadržela a obvinila.

V zahraničí se tak v pondělí měl ještě pohybovat poslední ze třinácti podezřelých, jenž dosud usnesení policie o zahájení trestního stíhání nepřevzal. Podnikatel Pavel Dovhomilja před razií odjel do Chorvatska.

Pokud se Dovhomilja bude vyhýbat návratu, policie a státní zastupitelství mohou navázat mezinárodní spolupráci k jeho vydání a případně nechat vydat soudem zatykač.

Kauza kolem Hlubučka: Upláceli člena dozorčí rady, odnesl peníze policii

Krimi

„Policejní postupy jsou různé, záleží na konkrétním případu a na tom, jak ten člověk komunikuje. Pokud je kontaktní, tak se počká, až ze zahraničí, třeba z dovolené, přijede. Pokud ne, může se vydat evropský zatykač,“ přiblížil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Dodal, že Česká republika má s Chorvatskem dohodu o vydávání hledaných osob pro trestní řízení.

„Když se neví, kde ten člověk je, tak se na něj vyhlásí zatykač ve spolupráci s Europolem nebo Interpolem. Pokud je to celosvětově, dostane se na seznam osob, které jsou hledané. Pak se čeká, jestli ho někdo někde zloví a kde. Je důležité, aby s tím státem byla dohoda o vydávání,“ podotkl Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám